Osvětový projekt Zemědělského svazu sklízí úspěch

V letošním roce zahájil Zemědělský svaz ČR činnost projektu „Zemědělství žije!“, jehož cílem je zemědělská osvěta mezi veřejností a především mladými lidmi. Základní informovanost o důležitosti zemědělství, o jeho pestrém obsahu, moderních technologiích a zajímavém potenciálu z hlediska budoucího povolání – to jsou hlavní myšlenky, kterými se snaží Zemědělský svaz oslovovat veřejnost a zajistit tak zemědělskému sektoru nástupnickou generaci pracovníků.  

Do projektu se zapojují především členské podniky svazu, kterým není lhostejné, co si  o nich, jakožto o zemědělcích, veřejnost myslí a kteří se chtějí pochlubit svými moderními areály a ukázat, jak vypadá dnešní zemědělský podnik a co všechno může nabídnout.  

Hlavními aktivitami projektu jsou právě Dny otevřených dveří, při kterých mají návštěvníci možnost prohlédnout si zemědělský podnik, absolvovat komentované prohlídky výrobních středisek a za pomocí různých exponátů se zábavnou formou mohou dozvědět mnoho zajímavostí ze zemědělství. Program je zaměřen převážně na děti ze základních škol, které jsou na akce zvány. Paní učitelky si naučný program pro děti velmi pochvalují a samy jsou často překvapené, kam se zemědělství za posledních dvacet let posunulo. Všichni účastníci akcí uznávají, že pokud má někdo zemědělství vrátit jeho prestiž, jsou to samotní zemědělci, kteří se o to musí přičinit. Proběhlé akce sklízí úspěch nejen ze strany pozvaných škol, ale také široké veřejnosti – lidé se rádi podívají do útrob podniku, který se nachází na okraji jejich vesnice, a často s uznáním konstatují, jak upravené jsou jejich areály a teprve zde se dozvídají, co všechno místní zemědělský podnik obhospodařuje a vyrábí.  

Ke dnešnímu dni proběhlo třicet propagačních akcí, z toho dvacet Dnů otevřených dveří, přičemž každou akci navštíví kolem 1 500 lidí. Akce se konají napříč celou republikou prostřednictvím územních organizací Zemědělského svazu. 

Projekt podporuje několik partnerských firem, např. Schaumann, OK Group, Farmet, Zoetis, VVS a mnohé další, kromě toho se do organizací akcí zapojují také studenti místních zemědělských škol.

Sledujte další aktivity projektu a navštivte ještě některé podzimní akce! Kalendář akcí naleznete na webuwww.zemedelstvizije.cz 

Zemědělský svaz České republiky 

Zemědělský svaz České republiky (ZS CR) je jednou z největších nevládních agrárních organizací zemědělců v ČR. Z celkového počtu pracovníků v zemědělství členové ZS ČR zaměstnávají 42 %. Svaz je právnickou osobou, která je dobrovolným, nezávislým, nevládním a nepolitickým sdružením právnických  a fyzických osob – zemědělských obchodních společností, zemědělských družstev, odbytových družstev  a společností, zemědělců a dalších podnikatelů, jejichž podnikání je především zaměřeno na zemědělství, pěstitelství, chovatelství a služby - které se sdružily na ochranu svých hospodářských a sociálních zájmů  v souladu s právními předpisy České republiky. Podle základních svazových dokumentů (programové zaměření činnosti a usnesení konference) svaz plní funkce zejména v podnikatelském a producentském směru. Vedle toho se zabývá zaměstnavatelskou funkcí, podporou družstevního podnikání, vztahy k EU, mezinárodní činností a rozvojem spolupráce se zainteresovanými články agrobyznysu. Svaz je největší zaměstnavatelskou organizací v zemědělství a z tohoto důvodu je jakožto člen Konfederace zaměstnavatelských podnikatelských svazů zastoupen v Radě hospodářské a sociální dohody (tripartitě). Více informací naleznete na www.zscr.cz.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info