Nejlepší sedlák Svazu PRO-BIO je z Beskyd

Ocenění pro nejlepší členy PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců za tento rok putuje ke členům JZD Staré Hamry. Zemědělské družstvo s tradicí od roku 1911 v současné době prosperuje pod vedením ing. Petra Šimečka. V rámci zemědělské činnosti přispívá k záchraně genofondu ovcí plemene původní valaška, hovězího dobytka slezská červinka a jarního žita. Činnost družstevníků je přínosná rovněž pro návštěvníky oblasti u soutoku Bílé a Černé Ostravice. Starají se totiž o naučnou stezku ze Starých Hamer přes Grúň na Bílý Kříž.

„Zemědělci ze Starých Hamer prokazatelně přistupují k přírodě s úctou, a snaží se svou práci konat v souladu s krajinou. Extenzivní hospodaření na lukách chrání druhově bohatá společenství, která jsou zároveň i kvalitní pící pro chovaná zvířata,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.

Ocenění patří dle slov Petra Šimečka všem, kdo se na chodu podniku podílí. „Pracujeme tak, jak to vždy dělali naši předci, a my pokračujeme,“ komentoval při přebírání ceny způsob práce Petr Šimečka.

Louky a pastviny na 140 km2 obhospodařované družstevníky ze Starých Hamer vytváří harmonické prostředí, které je pro Beskydy tak typické. Na pastvinách se pase dobytek, který navíc nekončí na talířích kdesi v cizině. „Vše se zpracovává a spotřebovává v okrese. Tento fakt byl také další z důvodů, proč ocenění putuje právě do Starých Hamer,“ říká Kateřina Nesrstová.

Zemědělci z Beskyd svou činnost diverzifikují. Kromě chovatelství a pěstitelství se prodávají výrobky z ovčí vlny, příležitostně domácí mléčné výrobky (sýry, máslo) a vyrábí paprskové obraceče a shrnovače na seno. Sedláci také nabízí ubytování v horské chalupě pro 10 osob.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky a kontakty:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců (dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců sdružuje 626 ekologických zemědělců, zpracovatelů, obchodníků, škol a ústavů, 68 bioprodejen a 183  členů PRO-BIO Ligy. Centrála svazu je v Šumperku.

www.pro-bio.cz

Kontakt: PR PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz) Odborné informace a komentáře poskytne také Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027,pro-bio@pro-bio.cz).

JZD Staré Hamry - Šimeček Petr, Ing. (kontakt – tel: :558 690 009, 604 745 624, 558 690 193, simeckovi@802.cz)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info