Banky se staví proti reorganizaci LESS

Jak uvedly Hospodářské novny, Krajský soud v Praze měl 19. 9. rozhodnout, zda část zkrachovalého holdingu LESS Jana Mičánka skončí v rukou podnikatele a politika Andreje Babiše a jeho Agrofertu. Soud ale další projednání v rámci insolvenčního řízení na Mičánkovu žádost odložil na neurčito.

Jan Mičánek chce podle Hospodářských novin v získaném čase přesvědčit věřitele, především banky, aby souhlasili s reorganizací společnosti LESS & FOREST. Zdravá část firmy LESS & FOREST, zejména lesní školky, rozsáhlý vozový park a nemovitosti, má být vyvedena do nástupnické společnosti Nový Forest. Za ni Babiš přednedávnem nabídl největší sumu ze všech zájemců – za firmu v účetní hodnotě 165 milionů korun nabízí 112 milionů korun.

S tímto plánem však nesouhlasí banky, které Mičánkovi napůjčovaly miliardy, a uvidí zpět jen malou část poskytnutých peněz. Proti navrženému reorganizačnímu plánu vystupuje podle informací HN zejména Česká spořitelna a také Citibank a UniCredit Bank. Kromě toho proces napadají také Lesy ČR. Podle České spořitelny je reorganizace oproti konkurzu nevýhodná o 24 milionů korun. „Základním smyslem řešení úpadku pomocí reorganizace je dosáhnutí vyššího uspokojení věřitelů, než které by měli obdržet v případě, že úpadek bude řešen konkurzem. Dle našeho názoru reorganizační plán tato základní kritéria nesplňuje,” uvádí ČS ve svém stanovisku. Banka kritizuje i způsob, jakým byl vybírán budoucí majitel společnosti Nový Forest nebo jakým byly prováděny výpočty v reorganizačním plánu. Smlouva o prodeji nové společnosti je podle ní výhodná zejména pro kupujícího, tedy Agrofert.

Jan Mičánek odmítá, že by reorganizační plán byl nevýhodný, a tvrdí pravý opak. „Reorganizace přináší věřitelům nejen vyšší, ale i rychlejší uspokojení,” stojí v prezentaci pro věřitele, kterou mají HN k dispozici. Nyní vyjednává s bankami. Lhůta pro  předložení reorganizačního plánu soudu podle HN vyprší 27. září.

Jak uvádí HN, pro Andreje Babiše by cesta skrze Nový Forest byla snazší – získal by fungující firmu se stávajícími smlouvami. V případě konkurzu skončí provoz firmy a zruší se všechny smlouvy, ať už na práce, či leasingy na automobily, skončí všech tři sta zaměstnanců. Babiš by musel majetek vykupovat v dražbách a podepisovat nové smlouvy. „Zájem budeme mít a věřím, že budeme úspěšní,” řekl HN výkonný ředitel Agrofertu Josef Mráz. „Bude to pracnější, delší tak o dva měsíce, ale pro nás možná i levnější, protože nebudeme potřebovat tolik leasingových smluv a nepřevezmeme všechny zaměstnance,” dodal Mráz.

red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info