Pěstuje pět druhů českého česneku, plete z něj copy a sestavil i kuchařku

Česnekový král. Tak by se mohl klidně nazývat Václav Vomáčka (69) 
z Městce Králové. Plést copy z česnekových palic se naučil v osmdesátých letech minulého století od svého kolegy z práce Vlastimila Šoufka. „Česnekové copy pletu od roku 1985, Vlastimil je tehdy přivezl ženským a mě se to zalíbilo. Brzy jsem se to naučil. To jsem ještě bydlel ve Skochovicích a pracoval jako zootechnik v živočišné výrobě v Lužci nad Cidlinou," začal vyprávět Vomáčka, nyní se ženou už sedmým rokem usazený v Městci.

Nešlo to ale hned tak od ruky, jak by se možná zdálo. „Ty první se mi sypaly. Upletl jsem cop, pověsil ho na zeď a když jsem se k němu za pár hodin vrátil, našel jsem ho rozkutálený na zemi," směje se bývalý zootechnik, dnes již v důchodu.

Tvar a délku copu si určují zájemci. „Dělám většinou copy, pak třeba ve tvaru kruhu nebo srdce. Tak většinou je na copu kolem kila česneku." Jednou připravil metr a půl dlouhý česnekový cop do hospody v Třebestovicích. Vydržel jim tam až do nové sklizně.

Lidé si copy věší doma jako ozdoby. Lépe se tak také uchovává. Česnek je se stonkem, tak totiž déle vydrží, bere si 
z něj živiny.

A kde všude se Vomáčkovy copy objevují? „Hodně jich mají chalupáři ze Skochovic, kde jsem strávil sedmadvacet let života. Jsou také v Buchlovicích na Uherskohradištsku, na Tachovsku, kde mám syna," vyjmenoval milovník česneku. Copy ovšem zdobí obydlí i na Klatovsku a své místo mají v Polsku a Německu.

Pan Václav vyráží své umění plést copy z česneku ukazovat na různé akce. Nedávno se vrátil z Jičína a o víkendu míří na Kladno. „V Jičíně to bylo v rámci tradičního Města pohádek, v Kladně je to spojené 
s Dny evropského dědictví. „Mám takový zážitek. Lidé si mohou uplést cop u stánku. 
V Klatovech za mnou přijela vozíčkářka, že by si to ráda vyzkoušela. Tak jsem půlku upletl a zbytek že si prý doplete doma. V Jičíně najednou vidím, jak míří ke mně. Zářila nadšením, že cop dopletla a že mi děkuje."

Česnek pěstuje Vomáčka 
u kamaráda v nedalekých Kněžicích na zahradě. „Pěstuji pět českých druhů česneku. Jsou to Dukát, Unikát, Vekan, Rusák a Modrý paličák. V ostrosti se nic nevyrovná Vekanu a Paličáku. Účastnil jsem se i slavností česneku 
v Buchlovicích," pochlubil se pěstitel a také vášnivý houbař.

Ten nedávno přinesl z lesa 
u Skochovic přes osmdesát hub. Zkouší též nakládat houby – a s čím jiným – než s česnekem.

Václav Vomáčka se narodil v Českých Budějovicích. Je mu 69 let a za ta léta prý přemluvil své tělo na česnek. „Někdy mě bral po česneku žlučník, ale to už je pryč," vtipkuje. Jeho žena Eva – se kterou je 46 let – si prý každý večer dává česnek na chleba se sádlem. Dvakrát do roka si manželé připravují léčivý lektvar, který pak denně pijí přesně tři týdny.

Dědův odkaz (domácí recept)

Suroviny: 300 g libového bůčku, 5 stroužků česneku, sůl a mletá paprikaPostup: Bůček nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme do měkka. Ještě teplý bůček potřeme prolisovaným česnekem a obalíme v paprice, do které podle chuti můžeme přidat i pálivou. Pak necháme vychladnout 
a studený bůček podáváme 
s chlebem a solí. Zapíjíme vychlazeným pivem.

Česnek v nálevu

Suroviny: 2 kg česneku a 4 feferonky

Nálev: 2 litry vody, 500 ml octa, 200 g cukru, 30 cukerínů 
a 1 deko

Postup: Smícháme vodu, ocet, cukr a cukerín a povaříme 10 minut. Přidáme deko a vaříme dalších 5 minut. Stroužky česneku oloupeme a narovnáme do skleniček. Do každé přidáme kousek feferonky a zalijeme zchladlým nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 80 stupňů Celsia asi 20 minut. Nálev je vhodný jako příloha k masům i na chuťovky.

Autor: Lukáš Trejbal

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info