Aliance výživových poradců ČR

Tisková zpráva ze dne 19. září 2013 - Prezident AVP ČR Ing. Ivan Mach, CSc. ve svém vystoupení upozornil na to, že registrovaní výživoví poradci pracují denně s databází zdravapotravina.cz a sestavují klientům individuální jídelníčky z této databáze, vycházející z kritérií, stanovených samotnými výživovými poradci.

Protože jedním z těchto kritérií je i tzv. uhlíková stopa, upřednostňují se v této nekomerční databázi české kvalitní potraviny. Tím se výživoví poradci aktivně a na každodenním základě podílejí na tom, aby stravování co nejširší populace sice vycházelo z obecných, vědecky podložených principů, ale aby bylo naplněno konkrétním, racionálně sestaveným a bezpečným jídelníčkem pro konkrétního klienta. „Myslím, že tzv. obecná výživová doporučení, s nimiž jsme možná vystačili, když odborné výživové poradenství v naší zemi ještě neexistovalo, jsou už dnes neúčelná a nelze se podle nich cíleně stravovat. Výživové požadavky každého jedince jsou velmi individuální a specifických požadavků na jídelníčky u osob s alergiemi a intolerancemi přibývá,“ uvedl Ing. Mach.

V současné době se AVP ČR zaměřuje na edukaci širokých vrstev obyvatelstva, aby se mohli řídit vlastním rozumem při individuálním výběru vhodných a bezpečných potravin, a ne zájmem výrobců a prodejců, který vyplývá z jejich marketingových aktivit (pilotní projekt přednášek AVP v Liberci a v Městské knihovně Praha). „Je třeba lidem vysvětlovat, kde se protínají zájmy výrobce, prodejce a potravinářského technologa se zájmy spotřebitele. Těch oblastí zatím není mnoho a zákazník kupuje potravinářské výrobky se značnou mírou nejistoty a nedůvěry, která se bohužel odráží v tom, že hlavním kritériem k nákupu potravin a hotových jídel zůstává jejich cena, a ne příznivé účinky na zdraví a kvalita, kterou si navíc strávník vykládá mylně nebo ji vůbec neumí posoudit,“ říká Mach. 

AVP ČR chce v nejbližší době prosadit, co je v některých zemích už běžné, aby i gastronomie („výrobci jídel“) povinně uváděla energetické a nutriční hodnoty jídel na jídelních lístcích, což je zcela v souladu s již vžitou povinností výrobců potravin uvádět nutriční hodnoty na potravinách. Jistě to přispěje k větší edukaci a zodpovědnosti lidí za to, jak se stravují ve veřejném, závodním a školním stravování, ke stabilizaci kvality a standardu jídel v restauracích a v konečném důsledku ke snížení nadváhy a obezity strávníků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info