Aliance výživových poradců ČR
24.09.2013 | APIC-AK
Tisková zpráva ze dne 19. září 2013 - Prezident AVP ČR Ing. Ivan Mach, CSc. ve svém vystoupení upozornil na to, že registrovaní výživoví poradci pracují denně s databází zdravapotravina.cz a sestavují klientům individuální jídelníčky z této databáze, vycházející z kritérií, stanovených samotnými výživovými poradci.
Protože jedním z těchto kritérií je i tzv. uhlíková stopa, upřednostňují se v této nekomerční databázi české kvalitní potraviny. Tím se výživoví poradci aktivně a na každodenním základě podílejí na tom, aby stravování co nejširší populace sice vycházelo z obecných, vědecky podložených principů, ale aby bylo naplněno konkrétním, racionálně sestaveným a bezpečným jídelníčkem pro konkrétního klienta. „Myslím, že tzv. obecná výživová doporučení, s nimiž jsme možná vystačili, když odborné výživové poradenství v naší zemi ještě neexistovalo, jsou už dnes neúčelná a nelze se podle nich cíleně stravovat. Výživové požadavky každého jedince jsou velmi individuální a specifických požadavků na jídelníčky u osob s alergiemi a intolerancemi přibývá,“ uvedl Ing. Mach.
V současné době se AVP ČR zaměřuje na edukaci širokých vrstev obyvatelstva, aby se mohli řídit vlastním rozumem při individuálním výběru vhodných a bezpečných potravin, a ne zájmem výrobců a prodejců, který vyplývá z jejich marketingových aktivit (pilotní projekt přednášek AVP v Liberci a v Městské knihovně Praha). „Je třeba lidem vysvětlovat, kde se protínají zájmy výrobce, prodejce a potravinářského technologa se zájmy spotřebitele. Těch oblastí zatím není mnoho a zákazník kupuje potravinářské výrobky se značnou mírou nejistoty a nedůvěry, která se bohužel odráží v tom, že hlavním kritériem k nákupu potravin a hotových jídel zůstává jejich cena, a ne příznivé účinky na zdraví a kvalita, kterou si navíc strávník vykládá mylně nebo ji vůbec neumí posoudit,“ říká Mach.
AVP ČR chce v nejbližší době prosadit, co je v některých zemích už běžné, aby i gastronomie („výrobci jídel“) povinně uváděla energetické a nutriční hodnoty jídel na jídelních lístcích, což je zcela v souladu s již vžitou povinností výrobců potravin uvádět nutriční hodnoty na potravinách. Jistě to přispěje k větší edukaci a zodpovědnosti lidí za to, jak se stravují ve veřejném, závodním a školním stravování, ke stabilizaci kvality a standardu jídel v restauracích a v konečném důsledku ke snížení nadváhy a obezity strávníků.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



