Čeští farmáři by místo miliardy z EU mohli tratit 800 milionů Kč

Evropská komise v nejbližších týdnech asi rozhodne o změnách v krácení letošních přímých plateb zemědělcům. Pro ty české by to mělo znamenat, že místo dosud předpokládané miliardy přijdou letos z evropských peněz v přepočtu "jen" asi o 800 milionů korun. ČTK a Českému rozhlasu to po zasedání ministrů zemědělství a rybolovu unijní osmadvacítky řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Evropská komise před časem navrhla snížit dotace, jimiž řeší nedostatek peněz v letošním zemědělském rozpočtu. Největší spory jsou okolo pravidla, podle kterého se více peněz bralo větším zemědělským podnikům, s obvyklou roční dotací vyšší než 5000 eur (asi 130.000 korun).

Podle Tomana teď Evropská komise přislíbila snížit hranici z 5000 na 2000 eur (asi 52.000 Kč) a definitivně by příslib měla stvrdit ještě tento měsíc. "Znamená to ušetřených řádově 200 milionů," prohlásil Toman. Místo miliardy, se kterou jako se ztrátou kalkulovala například česká Agrární komora, by tak zemědělci mohli přijít v závislosti na kurzu eura asi o 800 milionů.

Snížení hraniční částky navrhli ve společném dopise evropskému komisaři odpovědnému za zemědělství Dacianu Ciolosovi resortní ministři z Česka, Německa, Slovenska, Dánska a Lucemburska.

Zvažovaný krok dnes ČTK potvrdil také Ciolosův mluvčí Roger Waite. Komise podle něj v této věci respektuje i politickou dohodu mezi Evropským parlamentem a členskými zeměmi a jako hranici použije hodnotu 2000 eur. Podle mluvčího navíc současné předpovědi ukazují, že proti rozpočtovým potřebám bude reálně chybět 1,47 miliardy eur (přes 38 miliard korun). Znamená to v letošních platbách při novém nižším prahu 2000 eur potřebu jen čtyřprocentního krácení plateb. Při hranici 5000 eur by bylo potřeba snižovat platby o 4,98 procenta.

V polovině října komise podle nové rozpočtové předpovědi upraví procentní hodnotu snížení, s prahem 2000 eur už ale hýbat nebude, dodal mluvčí.

Při aplikaci původní hranice 5000 eur by Češi tratili přes 4,5 procenta z celkových dotací, tedy procentuálně nejvíce v Evropské unii. Jejich ztráty by tak byly mnohem citelnější, než třeba v Rakousku či v Polsku. V České republice je totiž, podobně jako v Německu či Velké Británii, více větších zemědělských podniků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info