Nešťastná třináctka straší vinaře, hrozny nestačí vyzrát

Vinobraní má dvoutýdenní zpoždění. Hrozí, že většina hroznů nestačí pořádně vyzrát. Kvalitních přívlastkových vín tak bude méně.

Přívlastkových vín z letošního ročníku asi moc nebude, připustil při pohledu na kalendář velkopavlovický vinař Martin Zborovský. Začal poslední zářijový týden a v rodinném Vinařství V&M Zborovský se teprve pustili do sbírání hroznů na Svatomartinská vína.

„Slady nejsou žádný zázrak. Hrozny bílých odrůd, jako je Veltlínské červené rané, Müller Thurgau nebo Muškát moravský, mají od sedmnácti do devatenácti stupňů," řekl Zborovský.

Hrozny pozdějších odrůd by podle něj ještě mohly ve vinicích nějaký týden zůstat. Například Svatovavřinecké s měkčí slupkou ale jen těžko. „Třeba takový Portugal do přívlastku určitě nevydrží. Hrozny, které neposbíráme na Svatomartinské, budou stejně muset nejpozději do dvou týdnů dolů," popsal.

U jiných odrůd by mohlo zpoždění alespoň částečně dohnat říjnové babí léto. Pokud tedy vůbec nastane. „Ani tak ale přívlastkových vín určitě nebude tolik jako loni," srovnával Zborovský, který má obavy zejména z hniloby.

„U Frankovky a Portugalu nás letos hodně potrápilo oidium, ale ustáli jsme to. Kdyby ovšem teď více pršelo, nebylo by na co čekat. Úroda by musela co nejdříve do sklepa," má velkopavlovický vinař jasno.

„Snad to letos nebude nešťastná třináctka," prohlásil už o víkendu na adresu ročníku 2013 marketingový ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný. A to poté, co kvůli nízké cukernatosti museli Valtičtí zrušit tradiční soutěž ve sbírání hroznů.

Soudy? Až po sklizni

Jen Irsai Oliver, Lenu a další rané bílé odrůdy zatím posbíral Josef Valihrach z Krumvíře. Žádnou katastrofu, co se týče kvality letošního ročníku vín, ale nečeká.

„Je pravda, že počasí nám zatím moc nepřálo, ale hrozny jsou zdravé, tak uvidíme. Podle meteorologů máme před sebou pěkné dny se sluníčkem. Pokud by bylo jako v neděli, mohou hrozny ve vinici ještě klidně zůstat," míní Vinař roku 2013.

Zpoždění sklizně odhaduje tak na dva týdny. „Každý rok je jiný. A letos asi nebudou úplně vysoké cukry," přiznal nakonec i Valihrach. To mikulovský Petr Marcinčák cukernatostí hroznů ze svých vinic vybočuje z řady.

„Při posledním měření měl Sauvignon kolem devatenácti stupňů a Rulandské šedé přes dvacet," sdělil s tím, že hodně záleží na výnosu. „Pokud má někdo tři kilogramy hroznů na hlavě, bude mít problém. U redukovaných sklizní ale žádný není," vyjádřil se majitel vinařství Víno Marcinčák.

Vrásky mu dělá jen počínající hniloba. „Teď jde hlavně o to, jak se bude vyvíjet počasí. Když bude jenom trochu sluníčka, rozjede se sklizeň naplno a bude to bez problémů," věří Marcinčák.

A jak vidí ročník 2013? „Jako obvykle bude u někoho vynikající, u jiného horší. Každý rok je pro někoho katastrofa, ale který je ideální? Se soudem proto počkám až po sklizni, až bude vidět, jak se budou letošní vína vyvíjet," odpověděl mikulovský vinař a hoteliér.

Autor: Michal Šupálek

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info