Olma jde do nízkotučného másla. Investovala sto milionů

Jedna z největších mlékáren v Česku, olomoucká Olma ze skupiny Agrofert miliardáře a nyní i politika Andreje Babiše, spouští novou linku za sto milionů korun. Jejím prostřednictvím začne mimo jiné vyrábět máslo s nižším obsahem tuku, které se v posledních letech v Česku nevyrábělo a dováželo se ze zahraničí. Na trhu by se mělo objevit do konce roku.

Investice představuje největší projekt mlékárny, která se ještě v roce 2008 před vstupem Agrofertu potýkala s dvousetmilionovou ztrátou, za posledních deset let. „Nové technologické linky umožní výrobu nových produktů a zajistí rozvoj i v dalších letech. Cílem projektu je přinést na trh inovované výrobky zejména v oblasti másel, mléčných a smetanových pomazánek,“ uvedla Simona Sokolová generální ředitelka Olmy a členka představenstva celého Agrofert Holdingu.

Standardní máslo obsahuje minimálně 80 procent mléčného tuku. Legislativa EU ale také rozlišuje třičtvrtětučné máslo s obsahem mléčno tuku 60 až 62 procent a polotučné máslo s dvoupětinovým obsahem. Právě třičtvrtětučné a polotučné máslo začne Olma vyrábět. Důvodem, proč k jeho výrobě tuzemské mlékárny v posledních letech nepřistoupily. Jeho výroba totiž není lehká. „Je to docela žádaný produkt, zájem lidí o něj v rámci trendu zdravější výživy stoupá,“ uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. „Je to určitě dobrý způsob, jak rozšířit portfolio,“ podotkl.

Stomilionová investice není zřejmě poslední, do které se Olma pustí. Do pěti let totiž hodlá investovat do rozšíření výrobních kapacit zhruba 200 milionů korun. Šéfka Olmy to uvedla na začátku roku v rozhovoru pro deník E15.

Rozhodnutí vyplývá ze strategické porady na téma, kam by měla Olma v budoucnu směřovat. „Chci, aby Olma dělala i to, co nyní neumí, a rozšířila své portfolio,“ uvedla tehdy Sokolová. Strategie Olmy bude také vycházet i ze synergií s Mlékárnou Hlinsko, kterou Babiš přikoupil do holdingu v loňském roce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info