Výrobci Bohemia Chipsů loni mírně klesly tržby i zisk

Stagnující trh v Česku i v některých okolních zemích způsobil pokles tržeb i zisku společnosti Intersnack z Choustníka na Táborsku, která je předním výrobcem bramborových lupínků a slaných tyčinek. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, kterou má server E15.cz k dispozici.

Konsolidované tržby firmy Intersnack se dvěma výrobními závody v Choustníku a Hradci Králové loni meziročně klesly o 4,5 procenta na 1,49 miliardy korun. Čistý zisk se pak snížil o tři procenta na 125,6 milionu korun. Zhruba tři čtvrtiny tržeb výrobce Bohemia Chipsů pocházely z tuzemska, čtvrtina ze zahraničí. Několikaprocentní meziroční pokles zaznamenala firma v obou případech.

I v letošním roce firma se stomilionovým základním jměním očekává stagnaci na domácím trhu a mírné snížení exportu. Loni firma vyrobila 11 tisíc tun chipsů, což znamená, že každý obyvatel ČR jich v průměru snědl jeden kilogram. Na výrobu jednoho kilogramu chipsů jsou přitom potřeba zhruba čtyři kilogramy brambor, kterých tak loni firma zpracovala přes 40 tisíc tun. Firma loni zaměstnávala v průměru 343 lidí, což je o desetinu méně než o rok dříve.

Intersnack je nástupcem akciové společnosti Bohemia Chips, která vznikla v roce 1991a navázala na výrobu bramborových lupínků této značky spuštěné v osmdesátých letech v tehdejším JZD Choustník. Kromě výroby chipsů a tyčinek se zabývá i výrobou snacků, tortill, křupek, preclíků a oříšků. Jediným majitelem firmy je nizozemská společnost Intersanck International B.V. se sídlem v Arnhemu. Mateřská společnost celé skupiny Intersnack Group se sídlem v Düsseldorfu má v Evropě 16 dceřiných společností, 26 výrobních závodů a 6000 zaměstnanců. Výrobky společnosti Intersnack se prodávají ve více než 70 zemích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info