Krevety jsou nejdražší od roku 2001

Nákaza decimuje populaci krevet na asijských farmách. Nemoc známá jako syndrom předčasného úmrtí (EMS) trápí chovatele revet v Číně, Malajsii, Thajsku či Vietnamu již dva roky. Letos ale dosáhla epidemie v regionu, který tvoří 80 procent globální produkce krevet, takové úrovně, že prudce poklesly letošní dodávky oblíbených mořských plodů. To vedlo k výraznému růstu ceny na více než 15,5 dolaru za libru (asi půl kilogramu) krevet, což je nejvíce za posledních 12 let.

„Letošek je nejhorším rokem pro náš krevetový byznys za 30 let,“ lamentuje farmář Suraphol Pratuangtham z jihu Thajska v rozhovoru pro Financial Times. Právě v Thajsku je situace s EMS nejhorší v celém regionu. Suraphol Pratuangtham, který je také prezidentem thajské asociace chovatelů krevet, očekává, že vývoz těchto mořských plodů z Thajska letos klesne o polovinu.

Propad exportu královských a tygřích krevet by mohl podle propočtů americké obchodní skupiny Global Aquaculture Alliance stát dotčený region až miliardu dolarů ročně na ušlých příjmech. Krevety jsou nejobchodovanější mořskou komoditou, až za nimi jsou oblíbené ryby jako losos či tuňák.

Epidemie EMS pomohla rozvoji chovu krevet v zemích, které byly zatím na okraji dění a které nemoc nepostihla. Jde především o Bangladéš, Ekvádor, Indii či Indonésii.

Právě v Ekvádoru si farmáři chválí, jaký úspěšný rok zažívají. Segundo Calderón, který rybaří a farmaří na jihozápadě Ekvádoru, se agentuře Bloomberg pochlubil, že jeho tržby za poslední dva měsíce vyletěly o 40 procent. „Pozitivně na nás dopadla vyšší cena, zvedla se také poptávka. Především ze Spojených států, takže pro nás je výpadek asijských dodávek krevet určitě pozitivní,“ řekl Calderón Bloombergu.

Vědci přišli na to, že EMS se šíří zavedením nakažené krevety do příslušné nádrže. V Thajsku, kde jsou farmy v těsné blízkosti, je rozšíření na další farmy velmi jednoduché. V Ekvádoru přešli na systém farem rozprostřených na větší ploše na konci devadesátých let minulého století, kdy jiná nemoc zničila populace krevet po celém světě. Ekvádor vyprodukuje 200 tisíc tun krevet na 190 tisících hektarech. Pro srovnání Thajsko potřebuje ke stejné výrobě jen 60 až 70 tisíc hektarů vodních farem.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info