EU dováží opět více masa

V letošním roce doveze EU poprvé po delší době opět více masa. Jak vyplývá z aktuálních údajů Evropské komise, importéři EU v prvních pěti měsících tohoto roku odebrali od svých dodavatelů v třetích zemích celkem téměř 593 000 t masa včetně živých zvířat a vedlejších produktů, což bylo zhruba o 40 000 t nebo o 7 % více než ve srovnatelném období předchozího roku.

Zohledněny jsou hlavní druhy masa prasat, skotu, drůbeže, ovcí a koz. Znovu silnější zásobení trhu EU masem z třetích zemí bylo obzvlášť patrné především na trhu hovězího masa. Brazílie zvýšila dovozy do EU během prvních čtyř měsíců oproti stejnému období předchozího roku o třetinu; Uruguay a Austrálie zaznamenaly dvoumístnou míru nárůstu. Celkem bylo z třetích zemí do EU dodáno téměř 111 000 t, což odpovídá přibližně 15% nárůstu ve srovnání s týmž obdobím 2012.

Na trhu EU znatelně vzrostla také nabídka skopového a jehněčího masa z Oceánie. Hlavní dodavatelé Nový Zéland a Austrálie dovezli do EU od ledna do března 2013 přes 100 000 t, tj. přibližně o 12 % více než v lednu až březnu 2012.

Na trhu drůbeže se opět silněji projevila účast thajských producentů a jejich solených produktů. Z asijských zemí bylo v prvních pěti měsících do členských zemí EU dodáno celkem 113 200 t drůbežího masa, což bylo o dvě třetiny více než v srovnatelném období 2012, dokud ještě neplatily dovozní restrikce EU. Celkově stouply dovozy drůbežího masa ze třetích zemí do EU téměř o 5 % na necelých 360 000 t. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-EU-importiert-wieder-mehr-Fleisch-1230953.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info