Problémy s šířením geneticky modifikované řepky

Podle informací svazu Testbiotech se geneticky modifikovaná řepka ve světě stále více nekontrolovaně šíří. „Jednou ze zemí, v nichž se geneticky modifikovaná řepka pěstuje ve velkém stylu, je například Kanada. Že zde probíhá nekontrolované šíření geneticky modifikovaných rostlin, se ví již zhruba deset let. Zatím však nebyla podniknuta žádná protiopatření“, sdělil Christoph Then ze svazu Testbiotech, který kritizuje především nedostatek znalostí o problému, především ze strany průmyslu.

Podle Ch. Thena se může řepka obzvlášť rychle šířit – větrem a hmyzem je pyl přenášen na kilometry daleko. „Šíření transgenní řepky bylo poprvé zaznamenáno v roce 2003, kdy bylo prokázáno, že téměř veškeré konvenční osivo řepky obsahovalo transgenní konstrukt“, uvádí se ve zprávě svazu. Podél cest, po nichž se dopravovala sklizeň do exportních přístavů, byly nalezeny plané populace GM řepky. Podobně to vypadá v okolí transportních tras v USA, kde se již téměř žádná konvenční řepka nepěstuje.

Také v Evropské unii, kde se však transgenní řepka nikdy komerčně nepěstovala, dochází podle Ch. Thena ke kontaminacím. Příčinou jsou podle něj polní pokusy koncernu Bayer probíhající do roku 2007. Odpůrci genových technologií apelují na politiky, aby zahájili jednání, protože důsledky šíření nelze odhadnout. Až se první negativní účinky projeví, bude již pozdě, míní Ch. Then. (ad)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Gentechnisch-veraenderter-Raps-breitet-sich-aus-1248083.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info