V regálech přibývá českých produktů - díky podnětům zákazníka

V regálech tuzemských obchodů opět roste počet českých potravin, podle prodejců jich je minimálně 70 až 80 procent. Ve většině případů hlavně na žádosti zákazníků. Ti si už v minulých týdnech vyžádali například tuzemský česnek - toho je v obchodech přibližně třetina. Češi spolu s Němci a Angličany nicméně patří mezi největší jedlíky polských potravin - jen letos jich do nákupních košíků vložili za 284 miliard korun.

Ovoce a zelenina

České potraviny jsou obecně chápány jako dobré. Po domácích potravinách teď ruce zákazníků sahají nejčastěji. "Ovoce, zelenina, masné výrobky a teprve v dalším pořadí jsou ostatní výrobky," potvrzuje Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a průmyslu ČR.

Na přání zákazníků se letos do sortimentu supermarketů vrátil český česnek i přesto, že je výrazně dražší než česnek z Asie. "Cena českého česneku je zhruba trojnásobná než česneku z Číny nebo ze Španělska," říká mluvčí Albert Judita Urbánková.

Malí prodejci dbají na původ ještě víc. Ondřej Kuřík provozuje obchod s ovocem a zeleninou v Nové Pace už 8 let. Po celou dobu se snaží preferovat dodavatele v okruhu do 30 kilometrů. "Zákazníci se ptají na původ, ale spíš už taky na pěstitele," vysvětluje Kuřík.

Ovoce mírného pásma v českých obchodech

  • České         40 procent
  • Z dovozu     60 procent

Maso

Jiná situace je ale v regálech s masem. Právě tam musí být zákazník ostražitý nejvíc. CZ na obalu nemusí vždy znamenat český původ - potravinu stačí pouze přebalit, a tak se pod tímto označením může skrývat klidně výrobek jiné země.

Většina masa, které v Česku končí na talířích, je z dovozu. Každý Čech ho sní v průměru 80 kilo za rok. Nejčastěji si spotřebitelé pochutnávají na vepřovém z Německa. Druhé nejoblíbenější je drůbeží z Polska a Brazílie. Na třetím místě je pak hovězí a telecí - německé, rakouské nebo polské.

Spotřeba masa v ČR na obyvatele

  • Vepřové        42 kg
  • Drůbeží         25 kg
  • Hovězí, telecí 9 kg

Mléčné výrobky

U pultů s jogurty nebo sýry má zákazník v hledání českých výrobků šedesátiprocentní úspěšnost. Musí se ale zaměřit na detaily etiket. Nabídku v regálech doplňují nejčastěji polské, německé a francouzské produkty.

Polské potraviny spoustu Čechů lákají na kvalitu i cenu

Češi patří mezi největší jedlíky polských potravin. Neodradily je ani potravinové kauzy jako antibiotika v kuřecím mase, tuberkulóza v mléku nebo masokostní moučka v hovězím. Letos si jich zákazníci po celé Evropě koupí až o 14 procent víc než loni.

Němci, Angličané a Češi sní polských potravin nejvíc. Jen letos jich do nákupních košíků vložili za v přepočtu 284 miliard korun. "Zaznamenali jsme za poslední období růst. Za posledních 7 měsíců to bylo 6,5 procenta," říká rada Wojciech Pobog-Pagowski z Oddělení propagace obchodu a investic polského velvyslanectví.

Podle posledního průzkumu obsadila Česká republika 23. místo v bezpečnosti potravin na celém světě. Čtyři příčky za tuzemskem se umístilo Polsko. Nejbezpečnější a nejkvalitnější potraviny najdou zákazníci ve Spojených státech a Norsku.

Polské úřady po kauzách s krmením krav masokostní moučkou a po zakázaných lécích v drůbeži vyhlásily nulovou toleranci pro nepoctivé výrobce a na potravinovém trhu zpřísňují kontroly. "Snažíme se bojovat s nelegální činností v Polsku, která hodně poškodila ty poctivé výrobce," doplnil Pobog-Pagowski.

Těm, kteří kontrolami neprošli, úřady v příštích týdnech vyměří pokuty až v milionech korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info