Od půlky října mohou lidé žádat o půlmilionové dotace na vinice

Na jaře příštího roku by měly ve středních Čechách začít vznikat nové vinice. Od poloviny října do konce roku budou moct lidé žádat o půlmilionovou dotaci na obnovu nebo zřízení vinic.

Návrh schválilo minulý týden krajské zastupitelstvo, žádosti se budou přijímat do konce roku a schvalovat by se měly příští rok v březnu, řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Marek Semerád (ČSSD).

„Na stránkách Středočeského kraje budou všechny propozice k dispozici, bude tam uvedeno co je všechno k žádosti potřeba a do konce roku budou moct tu žádost podávat," řekl Semerád. První dva měsíce příštího roku budou podle něj žádosti vyhodnocovány, v březnu bude přiznání dotací schvalovat krajské zastupitelstvo.

Nové vinice by tak měly ve středních Čechách začít vznikat na jaře příštího roku. Nový středočeský vinařský fond se stal součástí Fondu životního prostředí a zemědělství. Fyzické nebo právnické osoby mohou získat dotaci až půl milionu korun na revitalizaci nebo založení vinice ne středních Čechách.

Na dotace pro renovaci vinic čeká například několik vinařů v obci Dřísy u Prahy, aby mohli obnovit zřejmě nejstarší vinici v Čechách, kterou podle pověsti založila už kněžna Ludmila v počátcích vlády Přemyslovců. Vinice se od nepaměti nazývala vinicí svatého Václava a díky poloze obrácené k jihu a kvalitní půdě prý rodila po staletí vynikající víno. V roce 1818 byla zrušena a dále nebyla udržována.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info