Šunky pro děti jsou PŘESOLENÉ! Podívejte se, jak dopadl TEST!

Rádi si pochutnáte na šunce? Jak kvalitní je ta, která se objeví na českých pultech, na to se zaměřil spotřebitelský časopis dTest. Konkrétně zkoumal vepřovou šunku a ze 12 testovaných a čtyřech výběrových pro děti se ukázalo, že výrobci většinou uvádějí větší podíl masa, než ve výrobku skutečně je. Šunka byla navíc přesolená.

A navíc se rovněž zjistilo, že dětská šunka nemusí být vždy zdravější, ačkoli potraviny s označením pro děti vyvolávají dojem, že jsou kvalitnější. Tak tohle v případě vepřové šunky neplatilo. Všechny testované šunky pro děti obsahovaly konzervanty a stabilizátory, obsahem soli navíc předběhly polovinu ostatních šunek v testu. Šunka Schneider Junior dušená šunka výběrová pro děti od tří let byla dokonce druhou nejslanější mezi všemi testovanými výrobky.

„Potravinářská legislativa klade přísnější výživové požadavky pouze na potraviny pro děti do tří let věku. Pokud je potravina určena pro starší děti, samotné označení jako „dětské“ výrobce k ničemu nezavazuje,“ řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Kdyby se však testované dětské šunky měly posuzovat dle limitů stanovených pro výživu dětí do tří let, nevyhověla by žádná z nich právě pro nadměrnou slanost.

Bez úhony nevyvázly ani testované šunky nejvyšší jakosti, některé totiž obsahovaly méně masa, než výrobci deklarovali na obalu. Ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka jedenáct procent. Těmito hříšníky byly ZIMBO Gourmet Duryňská dušená šunka nejvyšší jakosti z Německa a česká LE&CO šunka pro děti výběrová.

Naopak pozitivním zjištěním bylo, že výrobky neobsahovaly barviva, škrob, sóju nebo separát, jejichž použití je pro šunku nejvyšší jakosti i výběrovou šunku zakázáno potravinářskou vyhláškou.

V senzorickém testu dopadly lépe šunky nejvyšší jakosti. Naopak dětské šunky ani zde příliš dobře neobstály – testujícím vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info