Němečtí inspektoři potvrzují: České biomléko splňuje nejvyšší standardy

České biomléko plní nejvyšší standardy kvality. Stoupá proto o něj zájem v zahraničí. Koncem září byla dokončena nadstandardní certifikace u dalších devíti podniků, které tak budou moci biomléko exportovat.

Certifikovaní farmáři dle pravidel GAA intenzivně pracují na zvelebení farem. „U všech je vidět významný posun kupředu. Sedlákům finančně pomáhá odbyt mléka do Německa,“ potvrzuje Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.  Někteří chovatelé dokonce dle doporučení neněmecké certifikační organizace začali používat pro léčbu zvířat homeopatika. Kvalita biomléka a způsob chovu je pro německého mlékaře stěžejní.

V současné době se za západní hranice vyváží mléko v biokvalitě z chovů v jihočeských obcích Strašice, Rožmitál na Šumavě, Tichá, Malonty, Ortvínovice, Gabrielka u Kamenice nad Lipou. Rovněž dojnice spásající louky na Vysočině, konkrétně v obcích Lubné u Křižanova, Rožná a Unčín, dávají kvalitní mléko, které putuje až do Německa pro nezájem českých mlékáren. Nutno podotknout, že zcela jiná situace panuje v zahraničí.

„V tuto dobu přemýšlíme, že zřejmě přibudou další dvě trasy, na kterých by mohla cisterna mléko svážet. Vše bude ještě předmětem dalších jednání mezi německou mlékárnou a družstvem České biomléko, která se uskuteční v listopadu,“ říká Kateřina Nesrstová.

První české farmy začaly biomléko do Německa vyvážet v roce 2012. K tomuto kroku je přiměly některé tuzemské mlékárny, které změnily výrobní program a omezily produkci v biokvalitě. Denně se z České republiky vyváží 25 000 litrů biomléka. Biomléko exportuje celkem 13 zemědělských podniků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info