Houbařská daň zatím nehrozí, ale v zahraničí se už platí

Takzvanou houbovou daň neboli nálezné mají nově platit do obecních pokladen úspěšní houbaři. O poplatek prý usilují houbařské obce Zlínského kraje. Francova Lhota, Lukoveček, Provodov, Racková, Držková, Lukov a Salaš.

Tvrdí to alespoň článek, který se v těchto dnech objevil na zpravodajském serveru zlin.cz. Než mnozí čtenáři zjistili, že pod textem je podepsaná Jana Pravdová a že se jedná o nadsázku a mystifikaci, netajili svými komentáři pod textem, i na sociálních sítích svou rozhořčenost. Na zveřejnění textu reagovaly během chvíle desítky kritiků, kteří na novou daň doslova dštili pomyslnou síru.

„Nesouhlasím s poplatkem za houby, spíše by se měli pokutovat lidé, kteří v lese zkopávají houby a nechávají v lese odpadky, a tím ničí krásu lesa. Poplatek za hřiby mi připadá jak poplatek za vzduch. Copak stát nebo kraje dotují růst hřibů a na základě toho rostou houby? To je jenom další poplatek v tomto státě, je jich asi málo!" netají se rozezlení jeden ze čtenářů, který článek na webu zlin.cz rovněž okomentoval.

Jasný humor

Svůj názor na text sdělil také Pavel Tichopádek z Uherského Hradiště. „V první chvíli mě to rozzlobilo. Je totiž pravdou, že poplatků za kdeco stále přibývá, takže mi na té zprávě nepřišlo nic až tak nesmyslného. Text se tvářil vážně a jeho součástí byla i konkrétní, oficiální vyjádření existujících lidí. Takže pokud měl být tento text nadsázkou, chybí mu více jasného humoru. Takto je jeho výsledek poměrně rozpačitý a s vtipem nemá moc společného," míní Pavel Tichopádek.

Místopředsedkyni mykologického klubu na Salaši, která byla v textu rovněž citována, se naopak text líbil. „Myslím si, nadsázka z toho článku byla patrná už z prvních řádků. Je ale pravdou, že jsem reakce čtenářů nečetla, protože jsem při jeho čtení neměla moc času. Myslím si, ale že článek byl příjemným zpestřením každodenních zpráv. Mě se žádným negativním způsobem nedotkl," podotkla Alena Filípková.

Dobrý vtip

Text citoval také houbaře a novináře Vojtěcha Johaníka, který měl považovat údajné vyhlášení daně za zásah do osobních svobod, a zvažoval proto žalobu u soudního dvoru v Haagu. „Článek mi nijak neublížil, a myslím, že se jedná o dobrý a vtipný nápad," konstatoval Vojtěch Johaník.

Starosta Salaše Zdeněk Píštěk prozatím nezaznamenal žádné reakce lidí, kteří by se na úřadě na houbařskou daň dotazovali. „Zatím ohledně toho nikdo nevolal. Podobná daň ale platí v zahraničí, kde při překročení denní normy při sbírání hub jistý poplatek houbaři platí. Věřím ale, že v našem státě nic podobného nehrozí," konstatoval starosta Zdeněk Píštěk.

Autor: Oleg Kapinus

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info