Změny podnebí jsou hlavním rizikem pro potraviny

Podle OSN se stala změna klimatických podmínek hlavním rizikem pro bezpečnost potravin. Potravinová krize v letech 2007-2008, kdy růst cen potravin způsobil nepokoje v rozvojových zemích, měla svůj původ v sérii sucha po celém světě. Nepředvídatelné počasí i nadále udržuje vlády v pohotovosti. Loňské sucho v Americe bylo nejhorší za půl století a oblasti Černého moře, Kazachstán a Ukrajina také trpěli nedostatkem srážek. Josef Schmidbauer z organizace FAO (Food and Agriculture Organization), která se podílela na výroční zemědělské zprávě, uvedl, že role klimatu v zajišťování potravin se bude i nadále zvyšovat. Prudké změny cen potravin však více dopadají na zemědělce než na spotřebitele. To způsobuje jejich menší ochotu riskovat a investovat do nových technologií, což následně vede k celkovému snižování produkce. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info