Změny podnebí jsou hlavním rizikem pro potraviny
03.10.2013 | Colosseum
Podle OSN se stala změna klimatických podmínek hlavním rizikem pro bezpečnost potravin. Potravinová krize v letech 2007-2008, kdy růst cen potravin způsobil nepokoje v rozvojových zemích, měla svůj původ v sérii sucha po celém světě. Nepředvídatelné počasí i nadále udržuje vlády v pohotovosti. Loňské sucho v Americe bylo nejhorší za půl století a oblasti Černého moře, Kazachstán a Ukrajina také trpěli nedostatkem srážek. Josef Schmidbauer z organizace FAO (Food and Agriculture Organization), která se podílela na výroční zemědělské zprávě, uvedl, že role klimatu v zajišťování potravin se bude i nadále zvyšovat. Prudké změny cen potravin však více dopadají na zemědělce než na spotřebitele. To způsobuje jejich menší ochotu riskovat a investovat do nových technologií, což následně vede k celkovému snižování produkce.
Další články v kategorii
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Agrovoltaika by v Česku mohla vzniknout na více než 70 000 hektarech půdy (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů (23.04.2024)