Nebývalý rozvoj ekologického zemědělství v Dánsku

Dánské ekologické zemědělství podle údajů kodaňského ministerstva zemědělství v roce 2012 meziročně vzrostlo o 3 % a vztaženo na hospodářské plochy dosáhlo s celkovou rozlohou 183 000 ha předběžného maxima.

Podle dánské ministryně zemědělství Karen Hækkerup je však třeba snahy v oblasti rozvoje ekologického zemědělství ještě více posílit. Jak ministryně minulý týden oznámila, s ohledem na cíle dánské vlády, která do roku 2020 předpokládá zdvojnásobení ekologicky obhospodařovaných ploch oproti roku 2011, je dosud dosažený nárůst ploch správnou cestou, kvůli rostoucí poptávce po bioproduktech v tuzemsku i zahraničí však musí tempo přechodu na ekologický způsob hospodaření v budoucnu ještě stoupnout.

Podle údajů agrárního rezortu se dánský export ekologicky vyrobených potravin od roku 2007 prakticky zdvojnásobil a v posledním roce poprvé překonal hranici 1 mld. DKK (134,1 mil. EUR). Ekologie je tak možností, jak učinit zemědělství environmentálně přátelštějším a jak zároveň generovat pracovní místa a hospodářský růst, uvedla ministryně. Rozvoj branže by se tak při dalším rozvoji tohoto hospodářského odvětví neměl zpomalit. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-So-viel-Oekolandbau-in-Daenemark-wie-noch-nie-1254478.html

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info