Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje získalo osm místních produktů

V neděli dopoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižního ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Osm místních producentů bylo oceněno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále.

„Ministerstvo podporuje malé a střední producenty regionálních potravin již čtvrtým rokem. Je to záruka, jak se spotřebitelé dozvědí o kvalitních potravinách přímo z jejich kraje. A pokud je po místních produktech poptávka, může to mít vliv i na zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr Miroslav Toman.  Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Moravskoslezském kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 77 produktů od 27 výrobců.

Společnost Beskyd Fryčovice získala letos ocenění již potřetí, tentokrát za Moravské kysané zelí vařené. „Značka pro nás znamená prestiž a slyší na ní i nákupčí v řetězcích. Jsem rád, že se podporují české firmy, které využívají českou produkci. My se snažíme tento přístup rozšiřovat a v rámci skupiny AGROMĚŘÍN nabízet ryze české produkty přímo zákazníkům ve vlastních prodejnách potravin Rynek,“ vysvětlil ředitel Beskyd Fryčovice Leo Volný.

Soutěž každoročně osloví i producenty nováčky. Poprvé uspěla i Farma Menšík s Bio farmářským sýrem. „Ocenění nás potěšilo a rádi se jím pochlubíme, zvyšuje náš kredit u spotřebitelů. Řada z nich náš úspěch zaznamenala a stále se k nám vrací,“ sdělila spolumajitelka farmy Markéta Menšíková.

Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích. V poslední době svůj sortiment o výrobky z krajů rozšířila i většina obchodních řetězců.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2013 obdržely tyto výrobky:

  Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:

  1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas KABANOS EXTRA, Jaroslava Klemensová - MASOMA
  2. Masné výrobky trvanlivé Cena nebyla udělena
  3. Sýry včetně tvarohu BIO FARMÁŘSKÝ SÝR, Farma Menšík
  4. Mléčné výrobky ostatní OVOCNÝ HLAVNICKÝ JOGURT, Zemědělské a obchodní družstvo HLAVNICE
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin TRVANLIVÉ TYČINKY SE SÝREM, HAVLÍK OPAL spol. s r.o.
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek SUŠENKA DORT, 2 x - GAMYS s.r.o.
  7. Alkoholické a nealkoholické nápoje HORSKÝ PRAMEN KOJENECKÁ VODA - NUTREND D.S., a.s.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě ZELÍ KYSANÉ MORAVSKÉ VAŘENÉ, 3 x Beskyd Fryčovice, a.s. 
  9. Ostatní MED PASTOVANÝ, 2 x RODINNÁ FARMA KOŠEC

Kontakt pro další informace:

Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko

Mobil: +420 734 461 940

Email: potravina.silvie@seznam.cz 

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

zdroj:Ministerstvo zemědělství ČR »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info