Úroda nebo neúroda, na cenu jablek v obchodech už čeští pěstitelé ztratili vliv

Letošní úroda jablek je asi o 12 procent nižší než v loňském roce. Na ceně v obchodech se to ale neprojeví. V Česku totiž dlouhodobě klesá produkce tohoto nejprodávanějšího ovoce a v posledních letech se ho vypěstuje tak málo, že domácí pěstitelé ztratili jakýkoliv vliv na cenu.

Penzista Jaroslav Krásný si jablka nekupuje. V Plzni na Výsluní je považovaný za pana zahradníka, snad kromě banánů si všechno si vypěstuje a navíc pravidelně provozuje moštárnu. Letos ale zapíná lis jen výjimečně. 

„Proti loňsku je toho ani ne desetina. Pro moštaře práce málo, a kdyby člověk nechtěl zmoštovat to svoje, tak se ani nevyplatí sem chodit,“ říká. 

Kdyby šel penzista Krásný do obchodu, tak dá za kilogram jablek kolem 30 korun. Jenže i kdyby byla úroda českých jablek nadprůměrná, na ceně se to neprojeví. 

„Česká republika už 60 procent konzumních jablek na náš trh dováží a česká produkce už nemá na cenu žádný vliv,“ potvrzuje šéf Ovocnářské unie Martin Ludvík. 

Dovoz jablek se podle Ludvíka zvyšuje od vstupu České republiky do Evropské unie. Venkov se ale dlouhodobě mění, o malé ovocné sady se lidé nestarají a velkopěstitelé výpadek nenahradí. 

Navíc zákazníci se domnívají, že jenom velké, kulaté a červené jablko je dobré. „Což je samozřejmě jenom vizuální problém, ale lépe se prodává to jablko, které je krásně vybarvené, než to, které je vybarvené jenom z půlky,“ podotýká pěstitel Richard Schwarz. 

Ušetřit se dá nákupem přímo u pěstitelů, ceny jsou poloviční 

Letošní úroda je typická tím, že zatímco jedni pěstitelé se plácají radostí do stehen, druzí zatínají zuby. Jabloně zkrátka rodí všude jinak. 

„Na jižní Moravě po loňské špatné úrodě je letos velmi pěkná, bohatá a kvalitní, ale třeba úroda ve východních, středních a severních Čechách je určitě proti loňsku o poznání horší,“ upřesňuje šéf ovocnářů Martin Ludvík. 

Richard Schwarz, který má na Radnicku 50 hektarů, eviduje pouze lehký pokles a ceně nemění. „Cenu jsme neměnili pět nebo šest let. Mluvím o maloprodeji tady u nás, taková klasická velikost se pohybuje mezi deseti až patnácti korunami,“ dodává. 

Česko není soběstačné v mnoha potravinových komoditách a jablka nejsou výjimkou. Největší dovozy přicházejí z Itálie a Polska. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info