Drůběž v regálech možná už jen s rodokmenem

Drůbež v obchodech by měla mít od příštího roku na etiketě rodokmen. Zákazník by se tak měl dozvědět, odkud daný kus pochází, kde byl poražen nebo jak byl starý. Už dnes tato povinnost platí pro hovězí maso. Evropská norma nařizující to samé i pro drůbež musí být schválena ještě letos a platit by měla od konce příštího roku.

Drůbeže se do Česka dováží rok od roku víc. Jen loni se přivezlo necelých 100 tisíc tun - nejčastěji z Polska a Brazílie. Podíl polských kuřat navíc pořád roste. Vybrat si ale v obchodě mezi tuzemským a zahraničním kuřetem lze jen stěží. Odkud třeba kuřecí řízky pocházejí, se totiž zákazník z etikety dozvědět nemusí.

Než se totiž kuře dostane do českého regálu, může procestovat klidně několik evropských zemí. Například: narodí se v Maďarsku, vykrmeno bude v Polsku, poraženo bude v Německu a naporcováno v České republice. V tu chvílí vůbec nic nebrání tomu, aby tento kus získal označení "CZ".

Někteří tuzemští výrobci proto vymýšlejí, jak na českou drůbež v regálech upozornit - třeba obsáhlým rodokmenem. Nové evropské předpisy by měly zákazníkům usnadnit orientaci ve výběru drůbežího masa. K jejich schválení musí dojít ještě letos, platit by měly od konce příštího roku.

Etiketa hovězího masa musí podrobné informace obsahovat už dnes. Konkrétně: kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno, v jaké zemi bylo poraženo a bouráno. Každý zákazník se pak může rozhodnout, jakému zboží dá přednost.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info