Zájem o podzimní zahradnickou Floru Olomouc trvá. Olomouckým výstavištěm opět proudily davy zahrádkářů

Za povedenou označují pořadatelé i poslední z letošních zahradnických výstav, podzimní Floru Olomouc 2013, která v neděli  6. října uzavřela „zelený“ program olomouckého výstaviště. Jednotlivé expozice výstavy věnované ovoci, zelenině a ovocným školkařským výpěstkům, doprovázené festivalem gastronomie a nápojů Olima a podzimními zahradnickými trhy si během čtyř dnů trvání prohlédlo podle pořadatelé přes 21 tisíc návštěvníků, což téměř  vyrovnalo loňskou  návštěvnost. „Jsme spokojeni, už i vzhledem k provizoriu, v němž se letos zahradnické výstavy konaly. Velmi se těšíme, že příští rok už budeme moci nabídnout vystavovatelům a návštěvníkům nově zrekonstruované a rozšířené prostory našeho největšího výstavního pavilonu A,“ uvedl ředitel výstaviště Jiří Uhlíř. Spokojeni byli na výstavišti i s počtem vystavovatelů a prodejců – těch se na olomouckém výstaviště sešlo přes tři stovky: z České republiky, ale také Polska a Slovenska.

Návštěvnický zájem se soustředil zejména na hlavní expozici členů odborných unií – zelinářské a ovocnářské  s tématem „Ovoce a zelenina na náš stůl“, která hýřila pestrou paletou snad   všech  barev podzimu:  od bílých patizonů, žlutých a oranžových dýní, přes zlatavá, červená, či „brčálově“ zelená jablíčka a hrušky, pestrobarevnou zeleninu, až po temně fialovou modř letošní úrody hroznů. Pestré barvy charakterizovaly i přehlídku chryzantém a venkovní expozici tykví a tykviček různých velikostí a nejroztodivnějších tvarů. 

Vyhledávaným byl už tradičně  pavilon Českého zahrádkářského svazu. Zahrádkáři vystavovali  krajové odrůdy ovoce a různé druhy zelenin, včelařské produkty, houby jedlé i nejedlé. Nezapomněli ani na oblíbené porady, zahrádkářskou a houbařskou,  a také koutek jihomoravských zahrádkářů s cimbálovou muzikou, vínem a burčákem. Pozornosti se těšil unikátní výstava „Cesta jablečných šlechticů“ mapující vznik a šlechtění nejznámějších odrůd jablek až do 18. století.

Každoroční a vyhledávanou specialitou podzimní Flory byly ovocné školkařské výpěstky, kterým byly vyhrazeny volné plochy výstaviště.

Oblíbené podzimní aranžování květin se tentokrát přesunulo mimo výstaviště. Floristé – členové Svazu květinářů a floristů ČR, ale také jejich kolegové z Polska a Rakouska - připravili Olomoučanům, či návštěvníkům města  a výstavy překvapení v podobě překrásné květinové výzdoby olomouckých chrámů a slavnostního sálu Arcibiskupského paláce pod názvem ROZKVETLÉ PAMÁTKY.

ROZKVETLÉ KNIHOVNY  obohatily soutěže ve výzdobě knihoven a to jak interiéru tak také exteriéru. V rámci této soutěže byla také tvorba básniček a kreseb na téma MOJE KVĚTINA. Výherci byly knihovny v Píšti, Klatovech a Kamenici nad Lipou.

Podzimní Flora byla spojena s řadou odborných soutěží pro vystavovatele, zelináře a ovocnáře.

Nejlepší kolekcí odrůd v oboru zelinářství se může pochlubit odbytové družstvo Litozel z Bohušovic nad Ohří, nejkrásnější expozici měli šlechtitelé ze společnosti Moravoseed z Mušlova u Mikulova.

V rámci ovocnářských soutěží ocenila porota nejvýše kolekci pěstitelů ze  společnosti  Pomona Těšetice,  cenu za nejlepší  expozici získalo Hospodářské družstvo Určice, sady Dětkovice. Nejlepší odrůdou výstavy bylo vyhlášeno  jablko Jonagold Marnica, které vypěstovali družstevníci ZD Senice na Hané. Cenou primátora Olomouc byl za dlouholetou podporu českého zelinářství a dlouhodobou úspěšnou spolupráci s Výstavištěm Flora Olomouc oceněn předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Ing. Jaroslav Zeman.

Doprovodný  gastronomický festival OLIMA nabídl soutěže, ukázky kuchařského i cukrářského umění, ochutnávky  regionálních specialit i zajímavostí zdravé kuchyně. Návštěvnický úspěch slavily v pořadí už šesté Dny moravských vín s řízenou i neřízenou degustací vín ze všech moravských vinných podoblastí.

Součástí festivalu byl jubilejní 10. ročník soutěže o nejlepší ovocnou pálenku Flora košt 2013.  Do boje o letošní titul šampiona přihlásili pěstitelé a „paliči“ 358 vzorků tvrdých moků. Přihlášené destiláty byly  rozděleny do devíti kategorií – slivovice, hruškovice, broskvovice, meruňkovice, třešňovice, višňovice, jablkovice, vínovice a kategorie ostatní.  Ta obohatila soutěž o některé netradiční vzorky –  ananasovici, mišpulovici,  a také unikátní pálenku z cibule.

Odborná porota složená ze zástupců Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Unie destilatérů nakonec přisoudila titul Absolutního šampiona Flora koštu 2013 hruškovici  pana Josefa Lupače z Hodonína na Třebíčsku. Cenu Unie destilatérů ČR za nejlepší kolekci přihlášených vzorků si z Olomouce odvezla Pálenice u Jiřího ze Stonařova na Vysočině.

Letošní „zelený“ rok na olomouckém výstavišti skončil. Další zahradnickou akci se olomoucké výstaviště otevře až ve dnech 24. až 27. dubna 2014. Hlavní květinovou expozici jarní Flory Olomouc  budou moci návštěvníci obdivovat už v nově zrekonstruovaných prostorách největšího pavilonu výstaviště.

zdroj:Svaz květinářů a floristů ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info