Příměstské lesy u Třince zůstanou

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se v pátek 4. října na své pracovní návštěvě Moravskoslezského kraje dohodl se starostkou Třince Věrou Palkovskou na řešení dvou základních problémů, které se týkají příměstských lesů a programu návštěvnické infrastruktury.

„Pro obce a města, kde je znečištěné ovzduší velkým problémem, jsou příměstské lesy velmi efektivní pomocí, jak ulehčit místnímu životnímu prostředí. S paní starostkou Palkovskou jsme v rámci pracovní skupiny pro kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji prosadili, aby se obce, u kterých jsou lesy, mohly k jejich případnému kácení velmi silně a jasně vyjádřit. Zástupci resortů životního prostředí a zemědělství teď budou s reprezentanty Třince a Lesů České republiky hledat takové konkrétní řešení, které příměstské lesy ochrání před zbytečným kácením. Les má plnit své základní cíle. A jedním z nich je také ochrana životního prostředí,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský. Třinecko má ve svých lesích nástroj na zmírnění špatné kvality ovzduší. Příkladem může být prales v CHKO Brdy, který je jedním z největších v České republice.

Paní starostka Palkovská se na setkání také zajímala o možnosti financování návštěvnické infrastruktury v přírodě na Třinecku. Ministr Tomáš Jan Podivínský paní starostku ujistil, že výzvu na podávání žádostí o dotace na dřevěné chodníky, přístřešky proti dešti, informační tabule, nebo stojany na kola, které zvýší návštěvnický standard v přírodě, uveřejní Ministerstvo životního prostředí do dvou týdnů.

„Spolupráce mezi Třincem a Ministerstvem životního prostředí je na velmi vysoké a nadstandardní úrovni. Pan ministr Podivínský náš kraj navštěvuje často. Jsem ráda, že s problémy, které trápí Třinec a které po vlastní ose můžeme vyřešit jen obtížně, nám vždy pomůže a přinese konkrétní výsledky,“ říká starostka Třince Věra Palkovská.

Kontakt pro více informací:

Matyáš Vitík

tiskový mluvčí MŽP a ředitel odboru tiskového a marketingu

Mobil: 606 111 060

Email: tiskove@mzp.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info