Nová strategie Evropské unie pro lesy

Evropská unie připravila novou strategii pro lesní hospodářství, která má pomoci dosáhnout toho, aby bylo s lesy nakládáno udržitelným způsobem. Zároveň zlepší její konkurenceschopnost a přispěje ke vzniku nových pracovních míst. Jejím cílem je i lépe využít potenciál lesů k rekreačním účelům a zároveň lépe ochránit ekosystémy, biologickou rozmanitost a životní prostředí, píše týdeník Zemědělec.

Těchto cílů bude dosaženo komplexním přístupem, který sloučí úsilí v souvisejících politických oblastech, jako je rozvoj venkova, podnikání, ochrana životního prostředí, opatření proti změně klimatu, výzkum a vývoj a rozvoj výroby bioenergie. Evropský komisař pro rozvoj venkova Dacian Ciolos u příležitosti zahájení nové strategie uvedl, že jedním z hlavních cílů nové strategie je udržitelné hospodaření s lesy, které zajistí jejich ochranu a které má zásadní význam pro rozvoj venkova.

Jak uvádí Zemědělec, Zveřejnění nové strategie předcházela před dvěma lety konzultace a spolupráce mezi Evropskou komisí, orgány členských států a klíčovými zúčastněnými stranami. Novým návrhem se nahrazuje strategie z roku 1998. Její aktualizaci si vyžadovaly rostoucí komerční požadavky, otázky rekreačního využití lesů, jakož i politické, environmentální a sociální změny z posledních 15 let. Navzdory celosvětovému trendu odlesňování pokrývají lesy stále více než 42 procent rozlohy Evropské unie a z lesní biomasy (především dřeva) pochází polovina celkové energie vyráběné z obnovitelných zdrojů.

Nová strategie podle týdeníku Zemědělec také zohledňuje dopad, jež má na citlivé lesní ekosystémy změna klimatu. Zejména zvyšující se teplota a sucha v jižní Evropě ovlivňují druhovou rozmanitost stromů v nižších nadmořských výškách horských oblastí.

Komise rovněž vydala plán na pomoc odvětvím s lesnictvím spjatým, zejména dřevozpracujícímu průmyslu a papírenství, s cílem zvýšit jejich efektivitu. Lesnímu hospodářství EU vděčí přibližně za 3,5 milionu pracovních míst a roční obrat téměř 500 miliard eur.

red.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info