Akvakultura a její potenciál

Podpora hospodaření s přírodními zdroji vody v krajině, chovu ryb a rozvoje akvakulturních systémů za současného snižování výrobních nákladů svých členů a ekologizace jejich výroby jsou styčnými body činnosti Asociace soukromého zemědělství ČR a Národního sdružení intenzivních akvakulturních systémů. Totožné cíle obou organizací vyplývající již z předchozí spolupráce byly hlavním důvodem podpisu prohlášení o společném záměru, kterého se v rámci odborného semináře pořádaného ASZ na farmě rodiny Jankových ve Vysoké Libyni ujali předsedové těchto dvou sdružení – Josef Stehlík a Ivo Kaplán.

Národní sdružení intenzivních akvakulturních systémů je profesním sdružením osob a podniků, které spojuje aktivní péče o trvalý odborný společensky prospěšný rozvoj chovu, prodeje a obecné podpory konzumace ryb produkovaných v intenzivních akvakulturních systémech. Podporuje zájmy českých producentů, zpracovatelů a prodejců ryb působících v ČR a v EU, iniciuje vývoj, výzkum, technologické, netechnologické a sociální inovace v oboru a garantuje ve prospěch svých členů, spotřebitelů i celé společnosti nastavení řídících a kontrolních systémů oboru.

Asociace soukromého zemědělství vidí v oblasti akvakultury pro své členy v budoucnu velký podnikatelský potenciál, v první fázi spolupráce s NSIAS by se proto ráda zaměřila na podporu využití přírodních zdrojů vody v krajině pro potřebu rozvoje chovu ryb v rámci akvakulturních systémů. Následně pak na podporu a rozvoj využití bioplynových stanic pro ekologickou likvidaci biologického odpadu, pocházejícího z výrobní činnosti svých členů a využití elektrické energie a odpadního tepla, produkovaného bioplynovými stanicemi.

V konkrétních aktivitách se obě organizace budou věnovat zejména poskytování poradenství svým členům, podpoře při vyhledávání vhodných lokalit k zahájení provozní činnosti, při rozvoji technologie a její adaptaci na místní podmínky, při uzavírání smluvních vztahů a v neposlední řadě i podpoře uvedených aktivit vůči orgánům veřejné moci.

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info