Člověk v tísni: Spotřeba lokálních surovin pomáhá zmírnit hlad v rozvojových zemích
11.10.2013 | APIC-AK
Informační a vzdělávací sekce Člověka v tísni Rozvojovka pořádá 16. října na Den světové výživy akci Naše posvícení. V tento den bude 160 restaurací a školních jídelen po celé České republice podávat menu z lokálních surovin. Akce je součástí mezinárodní kampaně "Food Right Now - Postavme se hladu!".
Přihlášené restaurace a jídelny budou nejen servírovat menu sestavené pouze z lokálních surovin, v řadě z nich se budou promítat i filmy spojené s tématikou hladu ve světě. Cílem akce je podpořit lokální spotřebu a pomoci tak řešení hladu ve světě. „Lokální potraviny jsou kvalitnější, jejich distribuce je méně energeticky náročná, šetrnější k životnímu prostředí. Jejich nákupem přímo podporujeme ekonomiku našeho regionu, místní pěstitele a tím i rozvoj místa, kde žijeme,“ vysvětluje koordinátorka projektu Hana Krejsová.
Kampaň upozorňuje také na fakt, že využitím domácích surovin šetříme zdroje vody a půdy v rozvojových zemích, kam mnohé nadnárodní firmy soustředí svou produkci. Přitom právě nedostatek vody a půdy je v nejchudších částech světa zásadním faktorem pro řešení spirály hladu.
Více informací o projektu a seznam restaurací a jídelen, ve kterých si můžete objednat 16. října lokální menu, najdete na www.foodrightnow.cz.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)