Člověk v tísni: Spotřeba lokálních surovin pomáhá zmírnit hlad v rozvojových zemích

Informační a vzdělávací sekce Člověka v tísni Rozvojovka pořádá 16. října na Den světové výživy akci Naše posvícení. V tento den bude 160 restaurací a školních jídelen po celé České republice podávat menu z lokálních surovin. Akce je součástí mezinárodní kampaně "Food Right Now - Postavme se hladu!".

Přihlášené restaurace a jídelny budou nejen servírovat menu sestavené pouze z lokálních surovin, v řadě z nich se budou promítat i filmy spojené s tématikou hladu ve světě. Cílem akce je podpořit lokální spotřebu a pomoci tak řešení hladu ve světě. „Lokální potraviny jsou kvalitnější, jejich distribuce je méně energeticky náročná, šetrnější k životnímu prostředí. Jejich nákupem přímo podporujeme ekonomiku našeho regionu, místní pěstitele a tím i rozvoj místa, kde žijeme,“ vysvětluje koordinátorka projektu Hana Krejsová.

Kampaň upozorňuje také na fakt, že využitím domácích surovin šetříme zdroje vody a půdy v rozvojových zemích, kam mnohé nadnárodní firmy soustředí svou produkci.  Přitom právě nedostatek vody a půdy je v nejchudších částech světa zásadním faktorem pro řešení spirály hladu.

Více informací o projektu a seznam restaurací a jídelen, ve kterých si můžete objednat 16. října lokální menu, najdete na www.foodrightnow.cz.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info