DNA, H2O nebo GMO?

V pondělí 14. října vypukne na České zemědělské univerzitě v Praze již třetí ročník mezinárodního festivalu dokumentárních snímků s tématikou zemědělských a potravinářských věd Life Sciences Film Festival. Festival, který se koná od 14. do 18. října v Praze-Suchdolu v areálu ČZU, je přístupný široké veřejnosti a je zdarma. Rozhovor s jedním z organizátorů festivalu prorektorem ČZU doc. Ing. Petrem Heřmánkem, Ph.D. 

Jaká budou hlavní témata letošního LSFF?

Témata letošního roku, jako každý rok, pokrývají celou škálu tzv. Life Sciences od biologie, přes zemědělství a potravinářství až k udržitelnému rozvoji venkova a souvisejícím ekonomickým tématům. Diváci budou moci zhlédnout 120 snímků. Nicméně těžiště většiny dokumentů se bude točit okolo tří témat: DNA jako alfa a omega mnoha biologických oborů, voda jako základní element i jako tržní komodita a geneticky modifikované organismy jako jeden z dokladů fascinujících možností vědy.

Konkrétně bych chtěl uvést dokument o Pekingském genomickém institutu, kde zkoumají genetické předpoklady spojené s nadprůměrnou inteligencí. Autoři se v něm ptají, zda se blíží doba, kdy si bude možné v porodnici objednat génia. Zmiňme také film Smarty Plants věnovaný chemické komunikaci a výživě rostlin, dokument In Organic We Trust odhalující souvislosti organické produkce a byznysu kolem ní či dokument The Second Wave o kontaminantech a nuceném soužití s nimi v prostředí i v našich tělech. 

K těmto tématům bude vázán i doprovodný program?

Ano, podobně jako loni se účastníci mohou těšit na ochutnávky, přičemž letos půjde především o biopotraviny. Velký zájem očekávám o diskusi s přírodovědcem a filozofem Stanislavem Komárkem, s genetikem a popularizátorem vědy Jaroslavem Petrem, na jedné z fakult se také rozhodli uspořádat debatu k restitucím církevního majetku a dopadům na zemědělství.  

Jak se bude festival lišit od loňského ročníku?

Každý ročník přináší nové soutěžní i doprovodné filmy. Každý má jinou neopakovatelnou atmosféru. Loni byla velkým tématem epigenetika, která byla zrovna oceněna i Nobelovou cenou. Letos se rýsují zajímavé diskuse okolo geneticky modifikovaných organismů.

Jaké  čekáte zajímavé zahraniční hosty?

Zajímavých hostů na letošním ročníku bude celá řada. Těžko bych vyjmenoval jen výrazné osobnosti z naší univerzity! Zmíním tedy pár perliček. Například se návštěvníci mohou těšit na výstavu fotografií Mikrosvět od  doc. Františka Weydy, který osobně výstavu uvede. Přesně v poločase festivalu ve středu se mohou přítomní těšit na Dana Bártu.

Navštíví nás také zahraniční odborníci jako například Dr. Humberto Perotto - Baldivieso z Cranfield University ve Velké Británii, který bude přednášet a diskutovat s návštěvníky na téma Prostorová data pro mapování biodiverzity. A pochopitelně autoři vítězných snímků, ale ty nemohu před slavnostním vyhlášením prozradit. 

Další informace naleznete na www.lsff.cz.

 

Tisk

 

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info