ČSÚ: Sklizeň obilovin bude o 16 % vyšší, brambor o 20 % nižší

Sklizeň všech obilovin bude podle třetího letošního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) k 15. září o 16,4 procenta vyšší než loňská a bude činit asi 7,651 milionu tun. Naopak úroda brambor zřejmě meziročně klesne o 20,2 procenta na 528.000 tun. Podle statistiků stojí za mimořádnou neúrodou brambor historicky nejmenší osázená plocha i nejnižším průměrný hektarový výnos od roku 2003.

Sklizeň brambor se podle odhadu úřadu propadne meziročně o více než pětinu. "Ve srovnání s desetiletým průměrem je sklizeň téměř o třetinu nižší," uvedli statistici. "Vlivem nepříznivého počasí během roku výrazně poklesl hektarový výnos brambor na 22,75 tun. Je o 18,7 procenta nižší než loni," doplnili. Plocha osázená bramborami se od loňska zmenšila o 1,9 procenta na 23.000 hektarů, ve srovnání s desetiletým průměrem je dokonce téměř o čtvrtinu menší.  

Spotřebu konzumních brambor v České republice, která se podle ČSÚ pohybuje v průměru okolo 70 kil na jednoho člověka za rok, bude muset nahradit dovoz z ciziny. I za českými hranicemi bude ale situace zřejmě podobná. "Nižší úroda brambor se letos očekává také u sousedních evropských bramborářských velmocí v SRN a v Polsku," sdělil ČTK ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek. "Nižší domácí nabídka konzumních brambor se promítá i do cen placených zemědělským prvovýrobcům, které jsou proti loňsku zatím více než dvojnásobné," dodal.  

Produkce obilovin včetně kukuřice na zrno bude sice pravděpodobně vyšší než loni, ale například samotné kukuřice na zrno ubude. Odhad úrody kukuřice na zrno, který činí 0,753 milionu tun, je v porovnání s loňskem o 18,9 procenta nižší. Osevní plocha se přitom o 2,2 procenta zvýšila, takže hektarový výnos klesl o 13,6 procenta na 6,72 tuny. Osevních ploch všech obilovin ovšem proti roku 2012 o procento ubylo. Očekávaný průměrný hektarový výnos tak o 17,6 procenta vzrostl na 5,40 tuny.  

I předpokládaná sklizeň kukuřice na zeleno a siláž se pravděpodobně sníží, podle ČSÚ o 14,3 procenta na 7,135 milionu tun. Také množství sklizené cukrovky klesne, a to o 11,7 procenta na 3,414 milionu tun. Očekávaná produkce máku vzroste meziročně o deset procent na 14.000 tun, úroda slunečnice na semeno naopak klesne o 12,6 procenta na 50.000 tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info