Brambory mizí z českých polí. Jejich cena je rok od roku vyšší

Brambory aby člověk na českých polích pohledal. Plodinu, která dříve byla naprostou samozřejmostí, už farmáři nejsou ochotni pěstovat. Příliš se jim to nevyplácí. Český statistický úřad tak včera ohlásil, že letošní úroda této okopaniny bude o více než 20 procent nižší než loni.

Celkem tak statistici počítají, že sedláci sklidí 528 tisíc tun brambor. Ve srovnání s desetiletým průměrem je to dokonce o třetinu méně. „Vlivem počasí během roku výrazně klesl hektarový výnos na 22,75 tuny a je o 18,7 procenta nižší než loňská skutečnost," uvedli. Kromě toho se 
i o téměř dvě procenta snížila plocha osázená bramborami.

Velký pohyb cen

Farmáři totiž brambory přestávají pěstovat. „Pěstování brambor je velmi náročné na pracovní sílu a na technologii. Navíc se u nich projevuje velký pohyb cen. Když se dva roky po sobě pěstování brambor vyplatí, další roky už ne," vysvětlil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.Podle něho to však není jediný důvod. Tím druhým je modernizace pěstební technologie. „Když jsem chodil ve škole na brigády, byly výnosy kolem 20 tun na hektar, dnes bývají kolem 40 tun," přiblížil prezident.Každopádně brambory, které na český trh nedodají místní farmáři, musí nahradit dovoz. S nižší úrodou se však potýkají i zemědělci v Německu nebo Polsku. „Nižší domácí nabídka konzumních brambor se promítá i do cen placených zemědělským výrobcům, které jsou proti loňsku zatím více než dvojnásobné," řekl šéf odboru statistiky zemědělství statistického úřadu Jiří Hrbek.

Zdražení o 63 %

Jenomže dražší brambory 
v poslední době nacházejí lidé i v obchodech. Oproti loňskému září letos podražily téměř o 63 procent.Ne u všech komodit však byla letos úroda tak tragická. Sice u kukuřice na zrno byla také špatná, ale sklizeň obilovin dopadla v porovnání s předešlými roky průměrně. Zato na své si přišli zejména pěstitelé řepky, která letos trhala rekordy.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info