V Praze otevřeli centrum pro výzkum a testování potravin

Praze bylo otevřeno centrum určené k senzorickému výzkumu, vývoji a testování potravin. Zařízení dnes novinářům představili zástupci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, v jehož budově se degustační místnost a analytická laboratoř nachází. Investice ve výši 15 milionů byla více než ze třetiny financována z peněz EU.

„Toto centrum vzniklo primárně pro potřeby výzkumu v oblasti piva, nápojů nebo i obecně výzkumu potravin a také zároveň pro kvalitní hodnocení finálních výrobků,“ uvedl ředitel ústavu Karel Kosař. Centrum se skládá z degustační místnosti a analytické laboratoře. Ta má za úkol objektivně vyhodnotit subjektivní hodnocení organoleptických vlastností nápojů či potravin.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky. V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů. Prostory centra si budou za poplatek moci pronajmout také spotřebitelské organizace či média pro stále oblíbenější senzorické testy potravin.

Součástí senzorické zkušebny je 12 degustačních boxů se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. V místnosti je speciální přívod vzduchu a odtah pachů. Analytická laboratoř je vybavena analytickými přístroji s vysokým rozlišením a moderní výpočetní technikou se speciálním softwarem.

Jedním z důležitých úkolů centra má být hlubší výzkum charakteristických vlastností Českého piva. České pivo je od října 2008 oficiálním chráněným zeměpisným označením zapsaným u Evropské komise. Ochrany názvů zemědělských a potravinářských výrobků zavedla EU v roce 1992 s cílem ochránit výrobce před plagiáty a spotřebitele před klamáním.

Pivo českého typu, které bylo poprvé uvařeno roku 1842 v Plzni, charakterizuje vyšší hořkost, výraznější barva a říz nápoje, proti zahraničním ležákům mají ty české naopak nižší obsah alkoholu. Rozdílné vlastnosti českého piva jsou dány nejen použitými surovinami, zvláštními odrůdami chmele a ječmene, ale také metodou dvoustupňového spodního kvašení. Označení koncem srpna používalo 16 pivovarů pro 77 značek piva. To odpovídalo zhruba 75 procentům tuzemského pivního trhu. (čtk)

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info