Ministr zemědělství: Pro zemědělce by bylo neúnosné zrušení podpory takzvané zelené nafty

O dotacích, zmírnění škod způsobených červnovými povodněmi a Programu rozvoje venkova hovořil ve středu večer ministr zemědělství Miroslav Toman se zemědělci v obci Klapý na Litoměřicku. Dalším z témat bylo daňové zvýhodnění tzv. zelené nafty a církevní restituce.

„Pro zemědělskou výrobu by bylo neúnosné zrušení podpory tzv. zelené nafty, a je proto nutné zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů v úrovni platné od 1. ledna 2013 do 31. prosince 2013. To znamená zachovat vrácení spotřební daně z minerálních olejů ve výši 40 procent, respektive 57 procent,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Hlavním důvodem pro další uplatnění uvedené podpory v České republice je podle něj srovnání konkurenčních podmínek českých zemědělců se zemědělci v členských státech EU, kteří toto daňové zvýhodnění uplatňují.

V souvislosti s církevními restitucemi ministr připomněl, že k 10. říjnu evidoval Státní pozemkový úřad (SPÚ) 1716 výzev církví a náboženských společností k vydání zemědělských nemovitostí. Ty požadují 43 134 pozemků a 223 staveb. Ke stejnému dni SPÚ uzavřel 26 dohod, kterými vydává 144 pozemků o celkové výměře 91,79 ha a 4 stavby. „Ministerstvo zemědělství připravuje ustavení pracovní skupiny, která bude posuzovat jednotlivé složité případy,“ uvedl Miroslav Toman.

Ministr na setkání také řekl, že zhruba v polovině listopadu by měli hospodáři, kterým velká voda v červnu způsobila škody na zemědělském majetku, začít dostávat vyplacené dotace. „Je to díky programu náhrad povodňových škod, který jsme na Ministerstvu bezprostředně po mém nástupu do funkce připravili a žádost o jeho schválení hned odeslali do Bruselu. Naším cílem totiž byla rychlá a účinná pomoc pro všechny poškozené zemědělce. Ti tak mohou ještě do 25. října o peníze žádat v Agenturách pro zemědělství a venkov. Pak už začnou zmíněné výplaty,“ uvedl ministr Toman.

Díky zásadám, které v závěru září schválila Evropská komise a které stanoví podmínky pro poskytování dotací jak v oblasti zemědělství, tak lesnictví a rybářství, mohou zemědělci od 7. října žádat o kompenzace. Jde o částku 685 milionů korun, nyní se ještě čeká na schválení podpory do lesnictví ve výši 28 milionů korun a rybářství, kde jde o sumu 50 milionů korun.  

Pokud jde o jednotnou platbu na plochu zemědělské půdy (SAPS), ministr informoval, že pro letošek schválil sazbu ve výši 6 068,88 Kč na hektar. Zemědělci tak získají v rámci SAPS více peněz než loni, kdy bylo na tuto platbu necelých 19 mld. Kč, a sazba byla 5 387,30 Kč na hektar. „Je to proto, že přímé platby pro nové členské státy Unie se od roku 2004 postupně zvyšovaly. Čeští zemědělci měli loni nárok na 90 procent z částky, kterou dostávají farmáři ve starých členských zemích, a plného vyrovnání přímých plateb bylo dosaženo letos,“ vysvětlil ministr Toman s tím, že včera začalo vydávání Rozhodnutí o poskytnutí zálohy na SAPS a následně budou probíhat výplaty těchto záloh.

Dana Večeřová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info