Knedlíky jsou tragické. Chlouba české kuchyně v testu MF DNES pohořela

Bramborové knedlíky bez brambor, mouky a vajec. Že to nejde? Někteří výrobci knedlíků to dokážou. Místo z brambor je totiž vyrábějí ze sušené směsi, podobné té, kterou si můžete koupit sami v obchodech. Prokázal to test hotových kupovaných knedlíků, který uspořádala redakce MF DNES s časopisem Svět potravin a za podpory Potravinářské komory ČR.

Mezi bramborovými knedlíky uspěly v testu v podstatě jen výrobky menších výrobců, kteří je dělají ručně, nepoužívají žádné zlepšovací prostředky a nevaří je z prášku. Vítězem se stal houskový knedlík od firmy Láznička. Nejlepší známku z bramborových knedlíků získal výrobek od společnosti Faho.

Právě bramborové knedlíky však dopadly z celého testování nejhůře. Většina z nich nebyla vyrobena z brambor, ale z práškové směsi s velkým množstvím přídavných látek – barviv, stabilizátorů, emulgátorů, antioxidantů i konzervantů.

Čtvrtina z 16 testovaných knedlíků byla z prášku, v šesti nebylo vůbec žádné vejce, barvu jim dávalo barvivo kurkumin. V dalších pěti byla vejce jen ve stopovém množství. Vyplynulo to z analýz Ústavu konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Knedlíková velmoc z prášku

Za studena tvrdé a tuhé, po ohřátí mazlavé tak, že si z nich hravě uválíte kuličku jako z plastelíny. I takové jsou hotové bramborové knedlíky, které si můžeme koupit v obchodech. "Na to, že jsme knedlíková velmoc, to byla úplná tragédie," řekl po hodnocení knedlíků známý gastronomický odborník Pavel Maurer, který zasedl spolu s dalšími odborníky na gastronomii v porotě, jež je smyslově hodnotila.

Knedlíky posuzovali přísně anonymně, takže nevěděli, jaké vzorky ochutnávají, a hodnotili je školními známkami. Jedničku nezískal žádný vzorek, u houskových převládaly dvojky a trojky, zato u bramborových padaly většinou čtyřky a pětky. "Houskové nebyly až na pár výjimek tak špatné, zato bramborové byly příšerné,“ řekl jeden z porotců, šéfkuchař Dalibor Navrátil. "Když někdo prodává bramborové knedlíky, měl by je dělat z brambor a ne z prášku," dodal.

Autor: Hana Večerková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info