Rozhodnutí o osudu Less & Forest se odkládá

Rozhodnutí o osudu zkrachovalé lesnické společnosti Less & Forest se odkládá. Soudce Krajského soudu v Praze Tomáš Jirmásek si po čtvrtečním hlasování věřitelů o reorganizačním plánu vzal několik dní na konečný verdikt. V rámci reorganizačního plánu má nástupnickou společnost Nový Forest převzít Agrofert miliardáře Andreje Babiše. Pokud by soud reorganizaci nepovolil, skončila by firma v konkurzu.

Většina v soudní síni přítomných zástupců věřitelů hlasovala pro přijetí reorganizačního plánu předloženého dlužníkem koncem září. Z velkých věřitelů, kteří se rekrutují především z oblasti bank, se Česká spořitelna zdržela hlasování. zástupce Lesů České republiky hlasoval proti reorganizaci. Podle zástupců Less & Forrest má reorganizace vrátit věřitelům více peněz než konkurz.

Pro přijetí reorganizačního plánu hlasovala většina nezajištěných věřitelů. Jejich výše pohledávek však dosáhla pouze 40 procent celkové hodnoty, zákon vyžaduje minimálně polovinu. Pokud by soud sečetl sumu pohledávek pouze osobně přítomných věřitelů, hranice by byla překonána. Soudce nyní zváží, ke které variantě se přikloní.

Dříve největší soukromá lesnická firma v zemi Less & Forest skončila v úpadku loni na podzim s povolením reorganizace. Agrofert je jedním z členů věřitelského výboru. Babišova firma vyhrála již dříve výběrové řízení na odkup Nového Forestu s cenou 112 milionů korun. Z uhrazené částky by měli být v případě schválení reorganizačního plánu vypláceni věřitelé, další peníze by měli dostat mimo jiné z prodeje nepotřebného majetku původní společnosti.

Less & Forest byla členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR, v roce 2012 činily její výnosy 4,14 miliardy korun. Less & Forest hospodařila na čtvrtině státních lesů.

Do společnosti Nový Forest se převedla provozní aktiva a pokračuje v provozní činnosti. V původní Less & Forest zůstal majetek, pohledávky a spory. Věřitelé mají být uspokojováni z obou těchto společností. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 1497 s více 1600 pohledávkami.

Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Lesy ČR si vůči Less & Forest nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

Letos v červnu vybraly Lesy ČR nové dodavatele na 32 jednotek po zkrachovalé firmě, osm z nich nyní obhospodařuje firma z Babišova holdingu Uniles.

Tuto firmu získal Babiš před dvěma lety společně s jinou společností Wotan Forest. Chtěl i Less & Forest, na transakci se však nedohodli. Koupí podniku chce Babiš posílit lesnické aktivity v těžební, pěstební a logistické činnosti. Případné převzetí Nového Forestu Agrofertem začátkem října schválil antimonopolní úřad.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info