Kilo brambor? Na jaře může být i za 25 korun

Také na Vyškovsku výrazně stoupla cena brambor. Na vině jsou hlavně špatné výnosy. Podobné je to i s dalšími druhy zeleniny.

Šest korun. Zhruba tolik stál loni jeden kilogram brambor. Letos si lidé budou muset do svých kapes kvůli nejběžnější tuzemské příloze sáhnout o dost hlouběji. Na pultech obchodů na Vyškovsku se její cena pohybuje podle průzkumu Vyškovského deníku Rovnosti kolem třinácti korun, někde chtějí i šestnáct za kilo. Na vině jsou podle prodejců jejich podprůměrné výnosy v letošním roce. „Může za to počasí, které bylo nepříznivé už od jara. Od dubna až do srpna bylo výrazně nestandardní," vysvětlil majitel firmy rozvážející ovoce a zeleninu v podobě farmářských bedýnek Jan Hrnčíř.

Většinou podle něj špatné počasí trvá pouze jeden měsíc, což zpravidla ovlivní úrodu jen některé plodiny. „Letošní rok byl ale z pohledu počasí špatný dlouhodobě. Jaro nastoupilo o měsíc později, v létě potom bylo extrémní sucho. Příznivé podmínky nastaly až teď na podzim, takže jsme alespoň mohli brambory sklidit. Ale pod natí jich bylo asi jen čtvrtinové množství než obvykle," posteskl si Hrnčíř.

Jejich nedostatek už pocítili i zákazníci a snaží se předzásobit. „Momentálně máme této zeleniny dostatek. Zákazníci si ale objednávají i deset pytlů. A to i když bydlí v paneláku. Brambory pak uskladňují do sklepa. Cenu ale nezvýším, u nás se odvíjí trochu jinak než u běžných obchodníků. Promítá se do ní například ruční práce a dopravné, proto nemusíme zdražovat," ubezpečil majitel firmy s tím, že pouze dřív ukončí sezonu. Místo května k tomu dojde asi už v únoru.

Pomůže dovoz

U běžných prodejců to však podle něj už tak jednoduché nebude. „Jelikož dojde k vyprodání malých zásob českých brambor dřív, budou obchody prodávat ty z dovozu. A to asi o dva až tři měsíce dřív. Můj odhad je, že v dubnu už jejich cena dosáhne i pětadvaceti korun za kilo," upozornil Hrnčíř.

Některým lidem však zvýšení cen nevadí. „O zdražení vím, ale mě se zásadně nedotkne. Chodím se najíst spíš do restaurací. Předzásobit se neplánuji, v případě potřeby si v obchodě koupím jen určité množství. Ale věřím, že zvýšení ceny se dotkne těch, kteří tuto zeleninu pravidelně jedí nebo odebírají ve velkém," svěřil se například Vyškovan Josef Voborník.

Zdraží hranolky?

Jestli se zvýšení částky dotkne i nabízených pokrmů v restauracích, ještě není jisté. Nárůst dodavatelských cen může ovlivnit například podle majitele hotelu Selský dvůr ve Vyškově Michala Dědka nejen cenu brambor jako přílohy, ale i dalších výrobků. „Třeba hranolek nebo bramborových knedlíků, které vaříme sami. Zatím jsme ale tuto situaci neřešili, teprve budeme ceny kalkulovat. Ještě nevím, jestli k nějaké změně dojde a pokud ano, jak bude zásadní. Ale nemyslím si, že i kdyby stálo kilo brambor dvacet korun, že by se to zásadně promítlo na ceně porcí. Bereme totiž od dodavatelů větší objemy zeleniny než běžná domácnost," vysvětlil Dědek.

Podle Hrnčíře si lidé budou muset sáhnout hlouběji do kapsy nejen při nákupu brambor. „Nevhodné počasí se podepsalo také na úrodě veškeré kořenové zeleniny. V celé republice se právě projevuje výrazný nedostatek mrkve. Na Moravě se ve velkém množství kořenová zelenina nepěstuje, vysazuje se zejména v Polabí. To však postihly záplavy, které úrodu zničily," podotkl Hrnčíř.

Na druhou stranu se však našly i plodiny, kterým počasí přálo. Dobrý rok měli sadaři. „Letos byla výborná úroda jablek, hrušek a švestek. Navíc jsou chutnější, kvalitnější a lépe vyzrálejší. Také jsme měli úspěch s teplomilnými rostlinami, jako jsou rajčata, papriky a melouny," vyjmenoval předseda zahrádkářů ve Slavkově u Brna Jiří Svoboda, který ovšem připustil, že plodinám rostoucím v zemi se opravdu moc nedařilo. Nicméně kvůli nadúrodě ovoce ho Slavkovští dokonce i suší, vyrábějí povidla a mošt pro členy i veřejnost.

Autor: Alena Grycová

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info