Pozor na divočáky…
18.10.2013 | SVS ČR
Nejen při procházkách v lese, ačkoli případné nebezpečí lze očekávat spíš na počátku léta ...
Nejen při procházkách v lese, ačkoli případné nebezpečí lze očekávat spíš na počátku léta, když bachyně vodí selátka. Na mysli máme především pozor při požívání zvěřiny. Černá zvěř totiž může mít v mase larvy svalovce, tj. trichinel. Svědčí o tom letos druhý případ, kdy v Moravskoslezském kraji prokázali ve Státním veterinárním ústavu Olomouc výskyt larev u uloveného divočáka. Proto je povinnost ulovené kusy nechat vyšetřit.
Padesáti sedmikilové ulovené prase nechal správně vyšetřit i lovec od Frýdku-Místku. Protokol s výsledkem o přítomnosti trichinel ze Státního veterinárního ústavu Olomouc odeslali samozřejmě lovci, ale vzápětí 17. 10. byla informace poskytnuta také Krajské hygienické stanici v Ostravě.
Člověk může onemocnět, a to velmi nepříjemně. V krajním případě hrozí i smrt. Jako poslední úmrtí v důsledku trichinelózy u lidí u nás zmiňujeme případ, kdy v roce 1954 ve Smrdově na Pacovsku z 11 nakažených konzumentů masa divočáka 3 lidé zemřeli.
Podle veterinární legislativy se musejí divočáci před uvolněním do oběhu, ale i pro osobní spotřebu lovce vyšetřit na výskyt trichinel. Podle statistik je u nás vyšetřováno 90 % ulovených divokých prasat. Ano, je to hodně, ale bylo by podstatně lepší, kdyby to bylo „aspoň“ 99,99%.
Při této příležitosti je dobré upozornit na možná rizika na různých trzích, zejména v cizích zemích, při koupi různých klobásek ze zvěřiny – z masa divokých prasat, při jejichž výrobě nebývají použity teploty, které parazita účinně zabíjejí. U takových, které nejsou označeny původem, a není uvedeno, že prošly veterinární kontrolou, je obezřetnost na místě, takové raději nebrat!
A ještě dodatek, maso z domácích prasat je v tomto ohledu dlouhodobě bezpečné.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



