Výroba vajec byla loni kvůli novým klecím nejnižší od roku 2001

Loňský problematický přechod od chovu nosných slepic ve starých a malých klecích k větším a pohodlnějším se výraznou měrou podepsal na celoroční produkci vajec. Jejich výroba se loni meziročně snížila o osm procent na dvě miliardy kusů, což je nejméně od roku 2001, od kdy údaje ministerstvo zemědělství pravidelně zveřejňuje. Úřad to uvedl a aktuálně zveřejněné zprávě Zemědělství 2012. Letos by ale produkce měla opět stoupnout, odhadují drůbežáři.

Od loňského Nového roku mají farmáři povinnost nosné slepice chovat pouze v takzvaných obohacených klecích umožňující vyšší životní standard zvířat. Museli tak učinit na základě již dříve schválené směrnice Evropské unie. Řada tuzemských farmářů ale jejich provozy stihla kvůli vysokým nákladům předělat až loni na jaře, což mělo za následek výpadek v chovech a produkci. To potvrzuje i šéfka Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. „Pokles produkce vajec odpovídá poklesu nosnic loni na jaře,“ řekla deníku E15.

K následné vaječné panice přispěl i brzký termín loňských Velikonoc, které připadly již na druhý dubnový víkend. Nedostatek vajec a poptávku tehdy využili zejména obchodníci, neboť spotřebitelská cena vystřelila několikanásobně až k šesti korunám za kus.

Zhruba v polovině roku poté, co farmáři rekonstrukce chovů dokončili, se situace začala vracet k normálu. I tak ale průměrná cena vejce na pultech obchodů za celý loňský rok činila podle ČSÚ 3,58 koruny, což je o 150 procent více než o rok dříve. Aktuální cena vajec je ještě nižší – podle pátečních aktuálních údajů statistiků byla spotřebitelská cena jednoho vejce v uplynulém týdnu 2,76 koruny.

Za zprávy ministerstva zemědělství rovněž vyplývá, že na loňském poklesu se podílela i nižší produkce samozásobitelů, tedy lidí chovajících slepice u rodinných domů a zahrad pro vlastní spotřebu. Loni samozásobitelé vyprodukovali 852 milionů vajec, což je o pět procent meziročně méně.

„Letos by měla produkce opět stoupnout, možná až o desítky procent,“ odhaduje Tůmová. Důvodem je skutečnost, že po té, co farmáři své drůbežárny předělali na nové klece, začal stoupat i počet nosnic v Česku. Na konci roku 2011 jich bylo zhruba 3,4 milionu, loni na konci roku již 5,1 milionu a letos v pololetí pak dokonce 5,6 milionu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info