Kaprů bude o něco méně než loni

Letošní průměrná produkce ryb pocházejících z chovu bude zhruba o 500 až 600 tun, tedy přibližně o tři procenta, nižší než loni, kdy jich z rybníků vzešlo 20 763 tun. Milovníci tradičního kapra, který se na produkci ryb podílí téměř devadesáti procenty, se tak zřejmě nemusejí obávat, že by letos cena výrazně stoupla.

V loňském roce se kilogram kapra prodával po 75 až 90 korunách v závislosti na jakosti a na regionu. „Meziročně nenastane nějaký zvýšený nárůst cen ryb. Někde to může být řádově o koruny, někde ke změnám nemusí dojít vůbec,“ uvedl Michal Kratochvíl, ředitel Rybářského sdružení ČR, do něhož patří tuzemští producenti ryb. Přesnější odhady budou známy až po výlovech, které začaly zhruba v polovině října a skončí na konci listopadu.

„Producenti ryb si ani nemohou dovolit extrémní zvýšení cen, protože by se mohlo stát, že český zákazník sáhne po netradičních alternativách, například rybách z dovozu jako je pangasius či po vepřovém a kuřecím mase,“ podotkl. S výlovy svých rybníků, konkrétně rybníka Vrkoč, začne v sobotu i Rybníkářství Pohořelice, jehož Pohořelický kapr vlastní i chráněné označení původu Evropské unie. Rybníkářství očekává výlov přibližně 1200 tun sladkovodních ryb, v drtivé většině to budou i v tomto případě kapři.

„O cenách pro obchodníky bude rozhodovat naplnění prognóz výlovů. V tuto chvíli však nepředpokládáme, že by se měla cena kapra oproti minulému roku výrazně lišit,“ uvedl ředitel společnosti Roman Osička.

Konečnou cenu ryb stanovuje vždy až samotný prodejce a záleží na tom, jakou nasadí marži. „Vždy ale říkám, že při průměrné spotřebě sladkovodních ryb v Česku, která se pohybuje okolo 1,4 kilogramu na osobu a rok – což je mimochodem velmi málo – nemůže tato položka ve srovnání s jinými náklady zatížit rozpočet rodin,“ dodal.

Pokles letošní produkce o zhruba tři procenta lze označit jako mírný, neboť producentům nepřálo počasí. Na vině je delší zima, pak řadu rybníků vypláchly červnové povodně, v létě zase dlouho trvalo sucho.

Poptávka po sladkovodních druzích je podle šéfa Rybářského sdružení ustálená. „Naštěstí již dochází k poklesům konzumace levnější a nekvalitní náhražky našich sladkovodních ryb, pangasia,“ dodal Kratochvíl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info