Kradený stromek vám doma vonět nebude, lesníci se o to postarají

Pro vánoční stromek do lesa nebo do parku před domem - nešvar, který stále častěji trápí města v Česku. Každý rok ukradnou zloději z parků a lesů stromy za desítky tisíc korun. Zahradníci a lesníci jsou ale připravení. Už teď začínají obcházet ohrožené stromky a ošetřují je speciálním postřikem, který v teple nepříjemně zapáchá a na stromech vydrží i několik let.

Lidí, kteří neváhají ukrást vánoční stromek přímo z ulice či parku, přibývá. "Samozřejmě je to pro některé lidi daleko jednodušší, zkusit si stromek sehnat takovýmto způsobem. Týká se to stromů kolem dvou, třech metrů. Loni se jich ztratilo asi tak za padesát tisíc," uvedl Josef Smetiprach, městská zeleň, Hradec Králové.

Cena jednoho takového stromku je zhruba 10 tisíc korun. Jeho krádež už je tak vlastně trestným činem, za který může zloděj strávit ve vězení až dva roky. "Je velice obtížné takového zloděje potrestat, pokud ho strážníci nechytí přímo při činu," uvedla Eva Čížková, městská policie Hradec Králové.

Zloděje by měl odradit postřik, vánoční atmosféru doma nevytvoří

Lesníci a zahradníci se na zloděje ale letos připravili. Stromky začali ošetřovat speciální látkou, která v teple nepříjemně zapáchá. "Už teď po natření je to cítit. A to je chladnější počasí. Doma v teple je to cítit docela hodně. Jako zkažené maso nebo otevřená popelnice," dodává Smetiprach.

Pro ošetření stromků je teď navíc ideální období - na větvích ještě neleží sníh a nátěr stihne dobře zaschnout. Na jehličí potom vydrží i několik let. Navíc nejde ani o drahou záležitost. Postřik například tří set smrků, jedlí a borovic v celém městě vyjde na necelých osm tisíc korun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info