Přemíra králíků zavinila sesuv půdy. Ochránci je chtějí vybít

Větry bičovaný skotský ostrůvek Canna obývá jen dvanáct lidí - a 16 tisíc králíků. Tisíce z nich ale musí být podle oficiálního rozhodnutí vyhubeni. Jejich hrabáním ostrov eroduje a nedávno dokonce způsobilo sesuv půdy, který zablokoval jedinou silnici na ostrově.

Charitativní skupina ochránců přírody National Trust of Scotland (NTS) uvedla, že počet králíků bude snížen na "udržitelnou" úroveň, protože jejich hrabání poškozuje nejen budovy na malém, odlehlém ostrůvku u západního pobřeží země. Minulý týden ostrůvek Canna postihl sesuv půdy, který experti připsali právě podzemní aktivitě králíků. Jediná silnice na ostrově kvůli němu byla několik dní neprůjezdná.

Jedna z obyvatelek ostrova Winnie MacKinnonová listu The Times řekla, že králíci dokonce vytahují kostry z místního hřbitova. "Hrabou v hrobech a vyhrabávají kosti," prohlásila McKinnonová. "Jíme tady spoustu slaných koláčů s králičím masem, ale stejně s nimi nedokážeme držet krok," dodala.

NTS nyní shání smluvního partnera, který by králíky na sedm kilometrů dlouhém ostrově vybil na přijatelný počet. Jen před několika lety se na ostrově Canna, který je součástí souostroví Hebridy, přemnožily krysy. V roce 2006 NTS zahájila dvouletou operaci, v jejímž rámci bylo vyhubeno pět tisíc krys. Ty ohrožovaly populaci mořských ptáků, kterým z hnízd vybíraly nevylíhnutá vajíčka.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info