Fastfood: sice rychlé, ovšem zdaleka ne levné jídlo. A jde to i zdravě

Zájem Čechů o fastfoody roste dvakrát rychleji než o běžné restaurace. Také proto se rozšiřuje nabídka, klasické hamburgery a hranolky tak nově doplňují zdravější alternativy. Současně se do tuzemska chystají nové, světově známé řetězce.

Za menu v nejznámějším fastfoodu na světě McDonald's platí zákazníci v průměru kolem 120 korun. Tedy více než za oběd ve většině restaurací. "Ve skutečnosti to úplně levné není. Důvod je prostý: přesně víte, co za svoje peníze dostanete, a víte, že to, co si objednáte, dostanete v nějakém časovém limitu," prezident Asociace restaurací a hotelů ČR Václav Stárek.

A právě hlad Čechů po rychlém občerstvení láká na tuzemský trh další světové fastfoodové řetězce. Jenže oběd ve fastfoodu nemusí znamenat jen hranolky a hamburgery. Stále populárnější jsou i zdravé alternativy rychlého občerstvení.

Zdravý fastfood

Třeba v restauraci Dbaha Beas zákazník nenajde maso, vejce ani ryby, jak říká spolumajitel podniku Tomáš Dudka: "Filosofií naší restaurace je nabídnout čerstvé jídlo. Vaříme od základu, ze surovin, které si sami nakupujeme. Žádné polotovary, žádné mražené věci, nic takového."

Zdravá výživa přiláká denně zhruba stovku zákazníků. Restaurace tak neustále hledá nové směry vegetariánského stravování. "Pěstujeme si vlastní semínka v biokvalitě do salátů, jako je alfafla (tolice vojtěška, pozn. redakce), rukola a ředkvička," dodává Dudka. 

Přesto ale tradiční hamburger stále přitahuje nové zákazníky a prodejnám zvedá zisk. Jenom McDonald's vydělal za poslední čtvrt rok celkem 30 miliard korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info