Převod farem konečně bez zdanění

Několikaleté  úsilí Asociace soukromého zemědělství oprostit předání zemědělského majetku potomkovi v řadě přímé od daňové zátěže se blíží ke zdárnému konci. Zbývá pouze, aby zákonné opatření, v němž je tato daňová úleva ukotvena, potvrdili nově zvolení poslanci.

Drtivá většina českých sedláků nehospodaří formou obchodních společností, ale jako fyzické osoby. Dosavadní daňová zátěž však tuto formu odpovědného hospodaření paradoxně eliminovala, neboť předání farmy rodinným příslušníkům ještě za života původního majitele bylo ekonomicky zcela nereálné.

Osvobození od zdanění příjmu z převodu farmy na nabyvatele v rámci rodiny se v minulosti podařilo asociaci prosadit pouze v rámci dotačního titulu Předčasné ukončení zemědělské činnosti. Její dlouhodobou snahou však bylo rozšíření této daňové úlevy i mimo výše zmiňovaný program, obzvláště po jeho loňském pozastavení.

Pro rodinné farmy je to více než dobrá zpráva. Daň z převodu totiž v případě průměrně velkého statku činila několik milionů korun. Mladí sedláci se tak mnohdy nemohli hospodářství ujmout a museli čekat na jeho převzetí v rámci dědictví osvobozeného od daně. Rozdílný faktický a právní stav v osobě hospodáře pak způsoboval obrovské problémy v podnikání.

Pokud zákonné opatření, které v pondělí podepsal prezident republiky, potvrdí i poslanci, nebude stát generační výměně na venkově již nic v cestě. 

Šárka Gorgoňová, tisková referentka ASZ

Kontakt: 

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz  

Asociace soukromého zemědělství ČR je dobrovolnou stavovskou a profesní organizací soukromých zemědělců v České republice. Veškerá její činnost vychází z respektování starých selských tradic a přesvědčení o perspektivě rodinných farem jako základu moderního evropského zemědělství a živého venkova. Více informací na www.asz.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info