Češi postaví za půl miliardy pivovar v Etiopii. Spotřeba piva na exotickém trhu roste

Po nizozemském Heinekenu se do pivního podnikání v Etiopii pustili i čeští podnikatelé. Královéhradecká společnost ZVU Potez postaví v zemi pivovar - jde o zakázku za více než půl miliardy korun. V africké zemi v posledních letech obliba piva značně stoupá.

Po více než deseti letech se čeští inženýři a strojaři vrátí do Etiopie, aby tam postavili nový velký pivovar.

Na pivu z českých kotlů by si východoafričtí zákazníci měli pochutnávat už na podzim příštího roku. Do té doby totiž musí být projekt za více než půl miliardy korun uveden v život.

Královéhradecká společnost ZVU Potez dodá a nainstaluje všechny potřebné technologie a zařízení pro výrobu piva, zaškolí místní personál a také nahraje do počítačů recepty. "Naši sládci tyto recepty jemně doladí podle místních požadavků," prohlašuje generální ředitel společnosti ZVU Potez Jiří Flídr.

Pod značkou tamního výrobce Raya Brewery, kterému patří přibližně patnáct procent místního trhu, se tak budou moci vařit všechny typy spodně kvašeného neboli plzeňského druhu piva.

"Na tradičních trzích, v Evropě či Rusku, již prakticky není prostor pro výstavbu nových velkých pivovarnických celků, tam se věnujeme opravám těch stávajících. Naše pozornost se stáčí spíše k exotickým trhům," dodal Flídr.

Nový pivovar se bude nacházet u města Maychew zhruba 650 kilometrů severně od hlavního města Addis Abeba a jeho roční objem bude činit 600 tisíc hektolitrů piva. Pro srovnání, výrobní potenciál budějovického Budvaru se pohybuje okolo 1,8 milionu hektolitrů.

Pivo se v Africe řadí mezi velice populární nápoje. Etiopie je sice s roční spotřebou okolo čtyř a půl litru na hlavu spíše pod tamním průměrem, trend je ovšem v posledních letech jasně rostoucí. K výstavbě nového pivovaru se proto letos rozhodl i nizozemský Heineken.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info