Změní se po volbách venkov? Chybí koncepce

České zemědělství 
a venkov se v posledních letech smrskly do pojmu původ a bezpečnost potravin. Co ovšem politici nabízejí, aby se venkovské oblasti staly znovu plnohodnotným místem pro život, ne pouze noclehárnami?

„To, že se v posledních necelých deseti letech zdůrazňuje původ, kvalita a bezpečnost potravin a zdravý lokální patriotismus nabývá na významu, je správně," uvedl zemědělský analytik Petr Havel. Vzápětí se ale zachmuří. „Žádná politická strana nemá ucelenou koncepci českého zemědělství. Jedinou dlouhodobou koncepci má KSČM, ale je postavená na produkci a velkých podnikových celcích, ne na tom, čemu se říká udržitelný rozvoj. Takže tato koncepce je nepoužitelná," zhodnotil 
v kostce analytik volební programy.

Přeci jenom některé strany se tématu venkova, potravinám a zemědělství věnují více než ty druhé. Podle Jana Piňose z Hnutí DUHA v tomto porovnání nejlépe vycházejí zelení. „Všechny strany (s výjimkou Úsvitu) se staví kladně k podpoře českého zemědělství a místních potravin. ČSSD, ODS a TOP 09 však zůstávají v obecné rovině," doplnil Piňos. Zemanovci, lidovci 
a komunisté by podle něho chtěli ceny a kvalitu potravin v supermarketech více kontrolovat. Komunisté by dokonce chtěli omezit jejich dovoz. Zelení zase dávají větší důraz na podporu biopotravin.

Pouze teze

Ekologové se příliš nechtěli pouštět do hodnocení hnutí ANO kvůli podnikatelským zájmům jeho zakladatele Andreje Babiše. Analytik Havel ovšem předpokládá, že právě kvůli tomu by toto hnutí mělo o zemědělství vědět něco více. „Jsou tam zkušenosti z praxe. I tak jsou v jejich programu pouze teze, není to koncepce," doplnil.

Připomněl, že materiál, který se dlouhodobou koncepcí českého zemědělství zabývá, vznikl letos na jaře v týmu odborníků z Ústavu zemědělské ekonomiky a informací. „Jako materiál to není špatné. Ale jako by o tom politici vůbec nevěděli. V programech politických stran jsou obecné postuláty všechny správné, ale jedna věc jsou hesla, druhá pak cesta, jak k tomu dojít," doplnil.

Přesto se v programech najdou i konkrétnější řešení. V tomto ohledu Hnutí DUHA, které si pochopitelně všímá především ekologických témat, ocenilo především zelené, kteří konkrétní řešení přinesli podle Piňose v sedmi 
z osmi sledovaných témat. Na opačném konci pak skončili zemanovci a ODS.

Převod bez daně

Na obranu minulé vlády pod vedením občanských demokratů se však postavil tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. Namátkou připomněl, že se jí podařilo prosadit jednodušší legislativu a nastartovat takzvaný prodej ze dvora. Podobně nyní bude jednodušší generační výměna na farmách, protože jejich převod nebude od ledna příštího roku zatížen daní.

„Tato úspora v řádu několika milionů korun na jednu běžnou farmu, která významně přispěje k zachování modelu rodinného hospodaření, byla jednoznačným výsledkem snah sedláků a vstřícného přístupu poslední vlády," doplnil Šebek.

Přesto je Havel přesvědčen, že toho současní politici o zemědělství a českém venkovu příliš nevědí a tato témata od sebe více méně opisují. „Potíž je v tom, že programy dělají lidé z měst. Sice tu je vůle politiků s tím něco dělat, ale nevědí jak," řekl.

Domnívá se proto, že čeští zemědělci a obyvatelé venkova by si měli v budoucnu vytvořit vlastní politickou stranu, která by hájila jejich zájmy. Třeba po vzoru prvorepublikových agrárníků.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info