Souhrn událostí uplynulých dní – 25. – 28. 10. 2013

Pravidla pro logo s vlajkou se zpřísní, posuzovat se bude i kvalita potravin.

Zhruba od roku 2015 bude pro tuzemské výrobce zřejmě těžší získat značku Český výrobek – Garantováno Potravinářskou komorou a logo s vlajkou. Komora totiž do té doby plánuje zavést nová, přísnější pravidla pro udělování této značky. Nyní stačí výrobcům prokázat dostatečnou míru složení výrobku dokládající, že výrobek byl z většinové až stoprocentní části vyroben v Česku.

Česko si se svými potravinami nevystačí - je libo brazilské kuře?

Potravinová soběstačnost Česka se zhoršuje. Například vepřového masa už se dováží skoro polovina z toho, co se tady spotřebuje. A podobné je to s ovocem a zeleninou. U té se řadíme k nejméně soběstačným státům v unii. Jen za prvních šest měsíců letošního roku se k nám dovezly potraviny za 86 miliard korun.

Inspekce zjistila další nebezpečné a klamavě označené masné výrobky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na zjištění potraviny nebezpečné pro osoby s alergií na sóju - Best paštika s kachním masem na víně v balení120 gramůa s označením doby minimální trvanlivosti do 22. 12. 2013, dovozce a distributor: Laska Dalboss, spol. s r. o., Wichterlova 2372/10, Praha, země původu: Polsko.

25 závad, 5 vrácených zásilek

Za tři týdny (26. 9. – 18. 10.), co trvala mimořádná kontrolní akce zaměřená na obchodování v rámci intraunijního trhu, kterou nařídil ministr zemědělství Miroslav Toman, a která byla zaměřena především na drůbeží maso, se opět ukázalo, jak je takovýto způsob konání státního veterinárního dozoru efektivní.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info