Brambory s nižším obsahem akrylamidu a jablka, která nehnědnou

GM brambory Innate s redukovanou tvorbou látek, které se při zpracování za vysokých teplot mohou přeměňovat na nebezpečný akrylamid, a jablka Arctic s inaktivovaným enzymem zodpovědným za oxidační procesy na řezných plochách by mohly být na trh uvedeny nejdříve v roce 2015.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – V USA a Kanadě bylo počátkem roku 2013 podáno několik žádostí o povolení nových produktů z geneticky modifikovaných rostlin. Tyto produkty by měly přinést řadu výhod především pro spotřebitele, jako např. jablka, která po rozkrojení nehnědnou, a brambory, které při pečení a fritování vytvářejí méně akrylamidu. V případě obou produktů byly použity nové biotechnologické postupy bez přenosu cizích genů. V současné době příslušné úřady žádosti o povolení těchto produktů přezkoumávají. Jak brambory, tak i jablka, by mohly přijít na trh v roce 2015 nebo 2016.

Nové brambory s názvem Innate byly vyvinuty firmou J.R.Simplot Company, která jako jedna z hlavních společností obchodujících se zemědělskými komoditami v USA zásobuje fastfoodové řetězce jako McDonalds bramborami a pomfrity.  

Nové GM brambory jsou cíleny na požadavky řetězců – musí být odolnější vůči patogenním houbám, jejichž napadení vede k nevzhledným hnědým skvrnám. Především však v budoucnu musí při zpracování produktů z brambor vznikat méně potenciálně karcinogenního akrylamidu. Akrylamid se vytváří během procesu hnědnutí, když se produkty s obsahem škrobu při vysokých teplotách grilují, pečou nebo smaží (vzniká zejména při fritování brambor).

Při zahřátí brambor Innate na vysoké teploty se vytváří méně akrylamidu, protože jsou v hlízách redukovány dvě látky nezbytné pro jeho vznik: aminokyselina asparagin a sacharidy. Toho vědci dosáhli blokováním nebo omezením příslušných metabolických drah v hlízách pomocí vypnutí tvorby zúčastněných enzymů vnesenou sekvencí DNA (RNA interference). Geny pocházející z jiných rostlinných druhů nebo organismů přeneseny nebyly.

Zda se nové brambory na trhu prosadí a přesvědčí konzumenty a velké zpracovatele brambor, však v žádném případě není jisté. Již koncem 90.let uvedla společnost Monsanto na trh geneticky modifikované brambory (New Leaf) s rezistencí vůči virům a škůdcům. Za pět let se však farmáři poté, co se McDonalds, FritoLay a jiní velcí odběratelé zdráhali GM brambory zpracovávat, vrátili ke konvenčním odrůdám.

Arctic Apples – jablka, která nehnědnou

Také pro další GM produkt zaměřený na zájem spotřebitele byla v USA a Kanadě podána žádost o povolení: jablka Arctic. Odrůdy Golden Delicious a Granny Smith byly geneticky pozměněny tak, že po rozkrojení nezhnědnou a díky tomu vypadají déle čerstvá.

Jablka byla vyvinuta malou kanadskou biotechnologickou společností Okanagan Specialty Fruits. Podobnou technologií jako u brambor Innate byl vypnut gen pro enzym polyfenoloxidázu (PPO), který reguluje oxidační procesy a ovlivňuje tak hnědnutí řezných ploch.

Ale i nová nehnědnoucí jablka by mohla ztroskotat na skeptických spotřebitelích a pěstitelích. US Apple Association jablka Arctic odmítá.

Oba produkty – jablka Arctic a brambory Innate – budou americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvolněny pravděpodobně koncem roku 2013 a mohly by být na trh uvedeny v roce 2015/16.

http://www.transgen.de/lebensmittel/neue_produkte/1736.doku.html

Další informace:

·         Grüne Gentechnik: Die nächste Generation (Spektrum.de 15.05.2013; překlad z časopisu Nature)

·         J.R. Simplot Company Bets On Biotech Potatoes In Idaho (Huffington Post 14.05.2013)

·         J.R.Simplot Company: Plant Science

·         GMO apples may be deregulated by end of 2013 (Washington Times Communities; 10.05.2013)

·         Arctic Apples (Okanagan Specialty Fruits, Canada)

·         USDA/APHIS: Petitions for Determination of Nonregulated Status

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info