Hygienici našli v desetině grilovaných jídel nebezpečné látky

Desetina grilovaných a rožněných jídel, které v létě na jižní Moravě kontrolovali hygienici, obsahovala nebezpečné látky. Hygienici v letním období odebrali vzorky 30 jídel, tři z nich měly vyšší obsah polyaromatických uhlovodíků. O výsledcích informovala Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice. Hygienici se zaměřili na kontrolu přeuzených jídel, tedy uzenin, které prodejce dále upraví na grilu. Vhodnější úprava je podle odborníků uvaření uzenin ve vodě.

Při kontrolách nevyhověly vzorky grilované vepřové panenky, grilovaného kuřecího steaku a uzeného cigára. Ostatní pokrmy kontrolou prošly bez problémů. U dvou nevyhovujících vzorků byly zjištěné vyšší hodnoty benzo(a)pyrenu, u jednoho byl překročený limit celkově polyaromatických uhlovodíků. Polyaromatické uhlovodíky jsou vedlejší produkty nedokonalého spalování a jejich nadměrná konzumace může vést až k rakovině střev či žaludku.

Hygienici se také zaměřili na postup při skladování a přípravě potravin, které jsou v létě náchylnější ke zkažení. Ve 23 kontrolovaných zařízeních nezjistili žádné závady. „Suroviny jsou skladovány při odpovídajících teplotách, dodací listy byly předloženy, doba spotřeby je dodržena. Při manipulaci s masem a masnými výrobky včetně jejich tepelné úpravy jsou dodržovány zásady správné výrobní a hygienické praxe," uvedla Laštovičková.

Podle hygieničky nemá smysl pokrm vyrobený uzením znovu upravovat na grilu nebo v komínech. Takové potraviny jsou potom nevhodné ke konzumaci a neměly by je dostávat zejména děti. Hygienici se proto v létě zaměřili zejména na kontroly různých klobás, uzených cigár, grilovaného masa, hamburgerů či uzených ryb.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info