V Kunovicích bublá zelí, chemii do něj nepřidávají

Více než tisíc tun kysaného zelí chtějí v příštích měsících vyrobit ve Slovácké Frutě Kunovice, která patří do potravinářské skupiny Hamé. Sezona tady začala v říjnu a potrvá zhruba půl roku.

Zdravou pochoutku tady od roku 1925 vyrábí stále tradičním způsobem, tedy šlapáním přímo ve velkých tancích. V moderní průmyslové době jde o raritu. „Naše pracovnice našlapou za směnu téměř desetikilometrovou trasu. Do každého z deseti tanků se vejde patnáct až třicet tun zelí, naplnění jednoho trvá tři směny," uvedl ředitel závodu Slovácká Fruta David Kladroba.

Hlávky zelí vozí do areálu společnosti přímo ze svých polí zemědělci převážně z Ostrožska a Břeclavska. Zaměstnanci Fruty poté zeleninu očistí, odstraní košťály a házejí do krouhačky. Odtud již nakrájené zelí padá do bazénů o šestimetrové hloubce, v nichž neúnavně pracují šlapačky oděné v bílý oděv a holínky. Tím vytěsňují nežádoucí vzduch.

„Poslední sešlapaná vrstva zelí se překryje plachtou a zatíží vodou. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů za spontánního mléčného kvašení bez jakéhokoliv přídavku látek podporujících kvašení," zdůraznil ředitel Kladroba. Přirozený proces odpovídá výrobě v domácích podmínkách, jednotlivé vrstvy pracovníci prosypávají solí a kmínem.

Zelí po vykvašení putuje k plnící lince. Balí se ve sladkokyselém nálevu do sáčků nebo sklenic a podrobuje se sterilaci.

Hamé dodává kysané zelí především na tuzemský a slovenský trh. Zájem o něj registruje i v některých dalších zemích, například Velké Británii, Irsku a Kanadě.

Autor: Michael Lapčík

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info