Konec plastových tašek zdarma, poslední řetězec je zrušil

Plastové tašky zdarma. Fenomén, který léta přispíval k vytváření tun zbytečného odpadu. Firmy samotné v posledních letech přiznávají, že to takto dál nejde. Jako poslední z velkých potravinářských řetězců se nyní rozhodl plastové tašky zdarma zrušit provozovatel hypermarketů Globus.

Zákazníci od příštího roku za tašku v Globusu zaplatí korunu, uvedla mluvčí obchodů Pavla Hobíková.

Podle vyjádření řetězce lidé vnímají téma odpovědného přístupu k životnímu prostředí čím dál více a postupně mění své nákupní zvyky. Roste tak počet těch, kteří volí alternativní tašky pro opakované použití, nosí si vlastní tašky nebo se alespoň více zamýšlejí, zda si jednorázové tašky u pokladny opravdu vezmou.

„Proto jsme se rozhodli v příštím roce tyto tašky zpoplatnit. Zákazníci za tašku zaplatí jednu korunu a výtěžek z prodeje bude použit na dobročinné účely. Větší důraz na ekologii a šetrný přístup k životnímu prostředí je součástí měnícího se životního stylu a my věříme, že naši zákazníci tuto změnu pochopí,” uvedla Hobíková.

Za korunu

Obchodní řetězec Tesco přestal dávat svým zákazníkům zdarma malé igelitové tašky v roce 2011 a zpoplatnil je jednou korunou. Hypermarkety Albert se k tomuto kroku odhodlaly už v roce 2009. Již v prvním roce po zpoplatnění jejich spotřeba klesla o polovinu, což přineslo roční úsporu zhruba 30 miliónů plastových tašek.

„V našich hypermarketech ročně zákazníkům rozdáme něco málo přes 40 miliónů plastových tašek. I ze zkušeností ostatních řetězců očekáváme, že po jejich zpoplatnění jejich spotřeba výrazně klesne,” dodala Hobíková.

Podle Globusu obsahují tyto tašky velmi malé množství aditiv, která podporují rozklad materiálu. Díky nim tak z tašek po třech letech zůstane jen voda, oxid uhličitý a biomasa, a nezatěžují tak životní prostředí. Tašky jsou také recyklovatelné.

Nový materiál

Letos oznámili vědci působící na Fakultě chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity v Bratislavě, že vyvinuli nový materiál na tašky a fólie.

Speciální látka je vyrobena podle týdeníku Život ze syrovátky a škrobu. „Po rozkladu nezůstávají v půdě žádné těžké kovy. Jsou to čistě uhlovodíkové produkty, které se rozkládají na biomasu,“ zdůraznil jeden z vědců. „To neznamená, že pokud obal vyhodíme v lese, věc je zařízená. Látka se rozloží v kompostu, jinak je odolná vůči vodě, slunečnímu záření, je dlouho skladovatelná a mimořádně pevná.

Vynález získal na nedávné světové výstavě v Tchaj-wanu zlatou medaili.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info