Svatý Martin požehná v Uherském Hradišti letošním mladým vínům

Svatý Martin letos posedmé na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti požehná mladým vínům. Na bílém koni a v doprovodu krojované chasy dorazí a láhev nového Svatomartinského vína tam otevře 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut.

Slavnostní atmosféru předtím navodí pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad, řekla vedoucí pořádajícího městského informačního centra Bernadetta Vaculíková.

„Krátkou scénkou bude připomenuta i starodávná legenda o plášti, o který se Martin – ještě jako římský voják, podělil se žebrákem. Pak už bude mladé víno předáno panu faráři k aktu žehnání a svěcení," uvedla Vaculíková. Z pódia zazní i písně o víně z repertoáru Old Stars Hradišťan. Po slavnostním přípitku budou mít lidé možnost ochutnat první tekuté výsledky letošní sklizně z celé slovácké oblasti ve vinném stanu na náměstí.

„Během dne se široká veřejnost bude moci zapojit i do takzvaných oživlých obrazů z historie v rámci projektu Česko – země příběhů nebo se nechat vyfotit na pozadí některého z našich turistických cílů," doplnila Vaculíková. Degustaci ve vinném stanu doprovodí cimbálová muzika Kunovjané. Slavnostní obřad žehnání svatomartinského vína se v Uherském Hradišti koná od roku 2007. Víno z nové úrody se na svatého Martina, patrona vinařů, také oficiálně uvádí do prodeje.

Mladá vína jsou lehká

Značka Svatomartinských vín byla v Česku zaregistrovaná v roce 1995. Po splnění kritérií určených Vinařským fondem a hodnocených na přelomu října a listopadu degustační komisí ve Valticích ji mohou užívat vinaři registrovaní v ČR.

Oslavy spojené s uvedením Svatomartinského vína na trh ale nejsou žádnou novinkou. Tato tradice sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků, končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad pokrmy z pečené husy a koláči. Svatomartinské oslavy jako čas dobrého jídla a pití přetrvaly až do současnosti.

Mladá vína jsou lehká, svěží a s nižším obsahem alkoholu. Zrála jen několik týdnů, ale za tu dobu stačila získat osobitý charakter. Lze v nich odhalit chuť a vůni různých druhů ovoce. Na trh se letos podle odhadu Vinařského fondu dostane kolem 2,5 milionu lahví Svatomartinského vína. Počasí sice letos vinařům příliš nepřálo, přesto se ale podle odborníků lidé mohou těšit na aromatická vína s příjemnou kyselinkou.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info